Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. június 29. 18:37 | Szerző/forrás: vg.hu

Schmitt: „Készen állok a csapatmunkára”

Schmitt: „Készen állok a csapatmunkára”
Augusztus 6-ától Schmitt Pál lesz a köztársasági elnök, miután a parlament kétharmados többséggel támogatta a megválasztását. Az MSZP jelöltje, Balogh András 59 szavazatot kapott.

document.write(\'\'); Ötödik alkalommal választott államfőt a parlament: titkos szavazáson kétharmados többséget kapott Schmitt Pál , a Fidesz-KDNP jelöltje. A politikai erőviszonyoknak megfelelően már az első forduló érvényes és eredményes volt: a képviselők közül 263-an támogatták a jelenlegi házelnök megválasztását, aki augusztus 6-án váltja hivatalában Sólyom László jelenlegi államfőt. (A Fidesznek és a KDNP-nek 263 képviselője van a parlamentben.) Balogh Andrásra, az 59 fős MSZP-frakció köztársaságielnök-jelöltjére 59-en voksoltak.

A szavazatszámlálók 44 érvénytelen szavazatot találtak az urnákban, a szavazáson a 386 képviselőből összesen 366-an adtak le szavazólapot. A Jobbik-frakció szavazott érvénytelenül (nem ikszeltek), míg az LMP egyáltalán nem szavazott, mert ők Sólyom László maradását támogatták volna.

Az eskütétel után a Schmitt Pál a köztársasági elnök páholyába ment, ahol kezet fogott Sólyom Lászlóval, Balogh Andrással, majd fogadta Orbán Viktor miniszterelnök, a frakcióvezetők és a pártelnökök gratulációját. Az MSZP frakciójának többsége sem az eskü, sem a beszéde után nem tapsolt. Az ülés vége után Schmitt négyszemközt beszélt Sólyom Lászlóval a köztársasági elnök irodájában, majd a parlament Vadásztermében a képviselők és a meghívott vendégek állófogadással köszöntötték az új köztársasági elnököt.

Kik voltak az elődök? 1990-2000: Göncz Árpád
2000-2005: Mádl Ferenc
2005-2010: Sólyom László
2010-2015: Schmitt Pál

„Készen állok a csapatmunkára” – jelentette ki államfőjelölti beszédében Schmitt Pál. Szerinte az elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia. Leszögezte: bár államfőként pártsemlegesen kell eljárnia, és ezért megválasztása esetén lemond fideszes párttagságáról, ez nem jelent majd értéksemlegességet. „A polgári értékrendet kívánom követni és a kereszténység iránti alázat határozza majd meg munkámat, amihez a mindenható segítségét kérem” – fogalmazott. Fontosnak nevezte, hogy együtt tudjon működni a kormányfővel. Megismételte, hogy nem kíván gátja lenni a törvényhozásnak, de bízik benne, hogy alkotmányosak lesznek a parlamenti többség javaslatai. Szerinte egy új alkotmánnyal le kell zárni a rendszerváltás óta eltelt időszakot, és megalapozni egy új Magyarországot. „Nem lehetek majd tekintettel arra, hogy mely párt javaslata vonatkozásában kell az alkotmány által biztosított elnöki jogkört érvényesítenem” – szögezte le.

Tisztelettel adózott elődei, Sólyom László és Mádl Ferenc teljesítménye előtt, azt mondta, sokat tanult tőlük, és őszinte megtiszteltetésnek érzi, hogy a nyomukba léphet. Ugyanakkor egyértelművé tette, hogy Sólyom Lászlóval ellentétben a közjogi tisztségekre való jelöléskor (pl. főbíró) a pártokkal előzetesen egyeztetni fog.

„A természet legcsodálatosabb teremtményét, a dolgozó és hívő embert fogom a tevékenységem középpontjába helyezni, párbeszédre fogok törekedni, és igyekszem majd megkérdezni és meghallgatni minél több magyart arról, hogyan képzelik el a jövőjüket” – hangsúlyozta Schmitt Pál. Legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy egy személyben kifejezze a nemzet egységét és őrködjön a demokrácia felett. Kiemelten kezeli majd a sportot, az egészséges életmódot, a magyar nyelv ápolását és aktív külpolitikát ígért.

Az MSZP államfőjelöltje Schmitt Pál megválasztása után úgy fogalmazott: tudatosan vállalta a vesztes szerepét, ami kivételes lehetőséget adott arra, hogy fel tudjon mutatni olyan elveket, értékeket, amelyek szívéhez a legközelebb állnak. „Erre adott lehetőséget az MSZP támogatása. Nem üres színházi jelenet volt” – mondta Balogh András. Szerinte kétféle szavazás van: az egyik elvek, eszmék, programok összevetésén alapuló döntés, a másik a pártok iránti lojalitás szerinti. Magyarország thaiföldi nagykövete hozzátette: ez nem magyar sajátosság, sok európai demokráciában teljesen lefogadott elv, hogy a frakciók tagjai arra szavaznak, akit a pártok a legjobbnak tartanak. „Most is ez történt” – mondta. Balogh András ma egyeztet az MSZP vezetőivel és várhatóan dönt is arról, hogy politikusnak áll-e. Szerinte nem szép dolog akkor elhagyni egy hajót, ha az nem éppen duzzadó vitorlákkal halad.

Az MSZP szerint volt értelme a jelölésnek, mert két személyiség, két karakter, kétféle megközelítési mód mutatkozhatott meg az államfőválasztásnál. Mesterházy Attila frakcióvezető megköszönte Balogh Andrásnak, hogy vállalta a jelölést annak ellenére, hogy arra számíthatott, bizton 59 szavazatot fog kapni, ami meg is történt. „Balogh András személyisége, életútja, jól szimbolizálja, hogy miben hisz az MSZP, és megítélésük szerint milyen típusú köztársasági elnökre lenne szüksége az országnak” – mondta Mesterházy. Sok sikert kívánt Schmitt Pálnak, akinek szerinte a következő években embert próbáló feladata lesz. „Remélem, a kritikus pillanatokban tudni fogja, hogy mi a köztársaság elnökének a feladata és nem Orbán-főként, hanem valódi államfőként fog viselkedni” – hangsúlyozta.

Kövessen minket a Facebookon is!