Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 6. 05:29 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Záporokkal, zivatarokkal érkezik meg a hidegfront

Záporokkal, zivatarokkal érkezik meg a hidegfront
Kedd délutántól egy hidegfront vonul át az országon, szerdára néhány fokkal csökken a hőmérséklet. A folytatásban egyre melegebb, jobbára napos, száraz lesz az időjárás, a hét végén már kánikulára készülhetünk.

Kedden a néhány órás napsütés mellett gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan fordulnak elő záporok, zivatarok. Helyenként egy-egy intenzív zivatargóc is kialakulhat. Megerősödik, a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25, 30 fok között alakul.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül, fáradékonyság, vérnyomás ingadozás jelentkezhet. A viharos szél a reumatikus betegségek tüneteit felerősítheti. A fülledtség sokak számára okozhat panaszokat. A nagy melegben fogyasszunk 2-2,5 liter folyadékot, lehetőleg tiszta vizet, lédús gyümölcsöket. A helyenként viharossá fokozódó szél miatt alacsony marad a légszennyezettség. A pollenkoncentráció kissé emelkedik. A kevésbé felhős helyeken erős lesz az UV-sugárzás a déli órákban, ekkor lehetőleg ne tartózkodjunk a napon. Általában kedvezőek lesznek a közlekedés feltételei, de a napsütés olykor elvakíthatja a vezetőt. Általában kedvezőek lesznek a közlekedés feltételei, de a napsütés olykor elvakíthatja a vezetőt. Emellett szórványosan egy-egy zápor, zivatar előfordulhat, amit viharos oldalszél, nedves útszakasz is kísérhet. Szellős, természetes anyagú ruhákat viseljünk. Ha tartósan a napon tartózkodunk, ne feledkezzünk meg a fényvédő krémekről, és egy esőkabátra is szükségünk lehet.

Szerdán általában napos idő várható az ország nagy részén, csak kevés gomolyfelhő képződik, csapadék nem valószínű. Keleten, északkeleten azonban időnként erősen felhős lesz az ég, és záporeső, esetleg zivatar továbbra is kialakul. Erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Csütörtökön eleinte északkeleten még lehet kisebb eső, zápor, majd ott is csökken a felhőzet. Országszerte többórás napsütés várható. Az északnyugati szél élénk lesz. 24, 29 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Pénteken folytatódik a napos, száraz idő, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen. Mérsékelt lesz az északi szél. 27, 32 fokra melegszik a levegő.

Szombaton túlnyomóan napos, csapadékmentes időre van kilátás. Az északi szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul.

Vasárnap marad a napos, nyárias idő többórás napsütéssel. Csapadék nem valószínű. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. 30, 35 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Kövessen minket a Facebookon is!