Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 13. 13:41 | Szerző/forrás: www.kecskemetitv.hu

A PORTA POLLEN PONT HÍREI: ellenőrzik a parlagfüves területeket

A PORTA POLLEN PONT HÍREI: ellenőrzik a parlagfüves területeket
Július 1-jétől október közepéig ellenőrzik a földterületeket, figyelve a parlagfű állományt. Ahhoz, hogy mindent rendben találjanak az illetékes hatóságok, átlagosan 2-4 kaszálás szükséges egy szezonban. Július vége felé várhatók az első bírságok. Két év óta a belterületeken mind a felderítést, mind pedig a birság kiszabását a jegyzők helyett a Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság végzi. Itt kisebb területre komolyabb bírságot is ki lehet szabni. A földhasználóknak, illetve a földtulajdonosoknak június 30-ig kell megakadályozniuk azt, hogy a parlagfű virágbimbós állapotba kerüljön.

A teljes vegetációs időszakban fenn kell tartani azt, vagyis a virágbimbómentes állapotot. Erről beszélt a megyei földhivatal munkatársa, amikor helyszíni szemlét tartott Kecskemét és Jakabszállás között. Az előző este még a parlagfűvel borított területet éppen hétfőn tisztította meg a tulajdonos; szerencséje volt.

A felderítésről nem értesít a földhivatal. A kiérkezés után beazonosítja az ingatlant, majd felméri a parlagfű állományt. Fényképekkel dokumentálja az állapotot és kitölti az elektronikus jegyzőkönyvet. Visszaérkezve a hivatalba, feltölti az adatokat arra a szerverre, amit már a bírságoló Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnál is látnak.

A nagy körzeti földhivatalok a hét minden napján végeznek helyszíni ellenőrzéseket, illetve a megyei földhivatal részéről jómagam hetente egy nap segítem az ő munkájukat– fogalmazott Tóbiás Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Földhivatal vezető tanácsosa.

Az igazgatóságon a munka két szálon fut tovább.

Egyrészt kiszabjuk a bírságot, ami a terület nagyságával arányos, és 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Másrészt pedig elrendeljük a közérdekű védekezést. Az általunk megbízott vállalkozók minél hamarabb mentesítik az adott területet a parlagfű fertőzéstől – nyilatkozta Bűdi János a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság igazgatója.

Ha kétségbe vonja az adatokat az ügyfél, akkor azt a földhivatalnál tudja tisztázni. Ha önmagától nem teljesít a földtulajdonos, akkor végső esetben az APEH adó módjára be tudja hajtani a bírságot. Mind a két hivatal figyelmeztet, hogy a kultúrnövényekkel borított területeken is el kell végezni a parlagfű-mentesítést. Ez fokozottan érvényes aratás után.

Kövessen minket a Facebookon is!