Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 14. 08:40 | Szerző/forrás: http://kecskemet.hu

Fényes kecskeméti borsiker a Vinagorán

Fényes kecskeméti borsiker a Vinagorán
Az Önkormányzat által kiírt megmérettetéseken évek óta kimagaslóan szereplő kecskeméti Dimenzió Borászat hatalmas sikert ért el a világ egyik legrangosabb nemzetközi versenyén: „Bűbáj” száraz kékfrankos rozé boruk arányérmet kapott, és emellett a „VinAgora legjobb fajtabora” címet is elnyerte. Ez a nagyszerű eredmény kiváló visszaigazolása annak az évek óta tartó törekvésnek, melyet Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata – együttműködésben a hegyközségekkel és a katonatelepi kutatóintézettel - a homoki, s így a kecskeméti borok régi jó hírének visszaszerzéséért tesz.

2010. június 17-20. között, Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezték meg a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott XI. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 552 borminta érkezett - összesen 21 országból. A versenyen a világ híres bortermő vidékei mérettek össze: hiszen az európaikon – és így a magyarokon kívül – észak- és dél-amerikai, új-zélandi borászatok és borházak is neveztek.


A VinAgorán - mely a világ tíz legjelentősebb borversenyébe sorolt megmérettetés - 54 főből álló nemzetközi bíráló bizottság értékelte a nevezett fehér, vörös, rosé, késői szüretelésű, botrytizált, erősített borokat, és a pezsgőket. A versenyt a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, kimondottan azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival és szépségeivel.


Ezért is különösen nagy siker, hogy egy homoki, kecskeméti bor ilyen nagy sikert ért el a nagyon erős mezőnyben. Igaz, a Dimenzió Borászat már évek óta kiválóan szerepelt más versenyeken: így a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiírtakon is.


A katonatelepi kutatóintézet egyik korábbi fiatal kutatója: Kovácsné Drabant Katalin vezetésével, családi gazdaságként létrehozott Dimenzió Borászat kivágásra ítélt kecskeméti szőlőültetvényeket vásárolt fel, és mentett meg a biztos pusztulástól azokban az években, mikor már mindenki leírta a homoki szőlőkultúrát. Áldozatos munkával fogtak hozzá a lesajnált, lejáratott Kecskemét-környéki bortermelés hírnevének visszaszerzéséhez.


Ennek eredményeként, három éve a Kecskemét Város Bora versenyt nyerték meg félédes kövidinkájukkal, idén pedig az Önkormányzat partnerségében lebonyolított Termelői Borversenyen kapott aranyérmet „Búbáj” száraz kékfrankos rozéjuk, Cabernet Sauvingnon boruk pedig egyenesen Kecskemét Megyei Jogú Város különdíját vitte el.

Kövessen minket a Facebookon is!