Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 14. 18:28 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

A kánikulában is spórolunk

A kánikulában is spórolunk
Jóval több víz és áram fogy a kánikulában, mint egy átlagos napon. Főleg a napi többszöri fürdés és a klímaberendezések miatt nő meg a fogyasztás. A szakemberek azonban mindenkit megnyugtatnak, a mostaninál jóval nagyobb terhelést is képes kiszolgálni a rendszer.

Még a kánikulában is spórolnak a kecskemétiek. A vízzel legalábbis biztosan. Míg a korábbi években egy-egy kánikulai napon több mint 30 ezer köbméter víz is elfolyt Kecskeméten, addig idén a 25 ezer köbméteres vízfogyasztás volt a rekord. Ez a szám azonban még mindig jóval nagyobb, mint egy átlagos napon.

A korábbi évekhez képest a város vízigénye jelentősen visszaesett. Most körülbelül 18.000 köbméter az átlagos napi vízfogyasztás. Ez a tavaszi, őszi és a téli időszakokra jellemző, a nyári időszakban ez megemelkedik, most a csúcsok olyan 25-26 ezer köbméter körül vannak.”- Szigeti Tibor, a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatási vezérigazgató helyettese

Szigeti Tibor, szolgáltatási vezérigazgató helyettes elmondta, a visszaesés oka egyértelműen a víz árának drágulása, valamint az, hogy egyre több az ásott kút a kertekben. A grafikonon jól látszik, hol vannak úgynevezett „tüskék”, ami a kiemelkedő fogyasztást jelzi. A szakember azonban megnyugtatott, a rendszer ennél jóval többet is kibír.

A Kecskeméten jelenleg üzemelő két vízműtelep névleges kapacitása 50.000 köbméter/nap, tehát a jelenlegei 25-26 ezer köbméteres fogyasztás csak 50%-os kapacitás kihasználás, tehát nem kell számolnunk sem locsolás, sem egyéb korlátozásra. Mindenhol ki tudjuk elégíteni az igényeket.”- Szigeti Tibor, a BÁCSVÍZ Zrt. szolgáltatási vezérigazgató helyettese

A mostani megemelkedett fogyasztás főleg a fürdővízből származik, hiszen ilyenkor kétszer, háromszor is tusolnak az emberek. De sokan vannak olyanok is, akik ilyenkorra szervezik az autómosást is, ami rengeteg vizet igényel.

Megy a légkondi is, többet vagyunk víz alatt, vagyis többet fürdünk, mosakszunk, naponta legalább kétszer. A számla biztosan több lesz, de két olyan hónap van, amikor mennie kell a légkondinak, és ha most nem használnánk, akkor mikor?”- monda el Hajnal Péter

De nemcsak a víz, hanem az áramfogyasztás is rekordokat döntöget. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. jelentése szerint hétfőn hatezer megawatt körül tetőzött, amit csak 2007-ben sikerült felülmúlni, akkor a helyenként 40 fokot meghaladó hőségben 6320 megawatt volt a fogyasztás. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a kánikulai napokon 26 fokos napi átlaghőmérséklet fölött minden további 1 fok emelkedés 60-100 megawatt terhelésnövekedést jelent. Ha folytatódik a meleg, minden bizonnyal újabb csúcsot dönt az áramfelhasználás, tájékoztatott a MAVIR.

Kövessen minket a Facebookon is!