Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 16. 09:47 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Parlagfű: új kerekasztal és oktatócsomag

Parlagfű: új kerekasztal és oktatócsomag
Tegnap újjáalakult az Allergia és parlagfű kerekasztal, amelynek megválasztották az új társelnökeit Bartos Mónika országgyűlési képviselőt (FIDESZ) a Fenntartható fejlődés bizottságtól és Szabó Rebeka országgyűlési képviselőt (LMP) a Mezőgazdasági bizottságtól. Általános iskolás program a parlagfű ellen.

A kerekasztalon részt vett Gulyás Dénes parlamenti képviselő (FIDESZ) és Kardeván Endre államtitkár A kerekasztal a megalakuláson kívül meghallgatta Frühstück burgenlandi tartományi környezetvédelmi ombudsman előadását a parlagfű burgenlandi elterjedésének helyzetéről és az ottani stratégájáról. Előadást tartott dr. Páldy Anna az ÁNTSZ-OKI részéről az európai és magyar pollenhelyzet hosszú távú monitorozásáról és annak egészségügyi vonatkozásairól.
Őt követte dr. Szemán László, a Szent István Egyetem docense, aki a parlagfű elleni védekezés lehetőségeit a pázsitgyepek példáján mutatta be.

Dr. Bartos Mónika társelnök elmondta, hogy további rendezvényeken lehetőség lesz megvitatni, hogy milyen jogszabályi változtatásokat tart fontosnak a kerekasztal és ezeket milyen formában fogja a parlament elé terjeszteni. Szabó Rebeka kérte a résztvevőket, hogy nyilatkozatban erősítsék meg tagságukat.

A vendégekkel tartott közös munkaebéd után Frühstück burgenlandi zöld ombudsman és Perlaky területfejlesztési tartományi főnök és parlagfű koordinátor külön megbeszélést folytatott a Fenntartható fejlődés bizottság titkárával a heiligenkreuzi égetőmű jelenlegi engedélyezési és jogi állásáról, majd egy angyalföldi építési területen mutattuk meg a vendégeknek és a képviselőknek, illetve az ECHO és a DUNA-TV munkatársainak a törvényi végrehajtás jelenlegi állapotát. A 360º Budapest (Duna Bay 360º) több tíz hektáros tervezett építési területén a Duna partjának árvízvédelmi szempontból is aggályos feltöltése következtében kialakult talajbolygatás erős parlagfű-fertőzést eredményezett. A több mint 6 éve parlagfüves területen szemmel láthatóan semmilyen védekezés, változás nem történt.

Exner Tamás PME
Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület


Egyre többen szenvednek a parlagfűtől, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium ismeretterjesztő tananyagot dolgozott ki a felső tagozatos általános iskolásoknak az "allergiások réméről". A "Parlagfűmentes Magyarországért" Tárcaközi Bizottság megbízásából készült, három tanórára elosztható program letölthető a Sulinet honlapjáról is.

A kiadvány célja, hogy a diákok elsajátítsák az allergiával kapcsolatos – elsősorban a pollenallergiára, azon belül pedig a parlagfűre, mint a legelterjedtebb allergiát okozó gyomnövényre vonatkozó – alapvető és legszükségesebb információkat. A könyvből szerzett ismeretek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a fiatalok tudatos felnőttekké válva fel.

Vidékfejlesztési Minisztérium

Kövessen minket a Facebookon is!