Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 23. 05:23 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Erős hidegfront vet véget a forróságnak péntek este

Erős hidegfront vet véget a forróságnak péntek este
Pénteken még forróságra számíthatunk, majd késő délután egy erős hidegfront éri el a Kárpát-medence nyugati területeit, és megszűnik a hőség. A front mögött gyakran felhős, szeles, hűvös, időnként csapadékos időre van kilátás.

Pénteken napos idő várható az ország területén, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, de az északi, északkeleti országrészben és késő délután a nyugati határszél mentén több gomolyfelhő képződik, és főleg ezeken a vidékeken fordul elő átfutó záporeső, zivatar. Este megérkezik a hidegfront, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható záporeső, heves zivatar. A mérsékelt, helyenként élénk déli, délnyugati szél fokozatosan északnyugatira fordul, és a késő esti órákra a Kisalföldön megerősödik. A hidegfrontot kísérő zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a légmozgás. Napközben még nagyon meleg lesz, a legmagasabb nappali hőmérséklet 32, 37 fok között alakul.

Bár fronthatás a nap nagy részében nem érvényesül, de a légkörben délelőtt melegfront jellegű változások zajlanak, késő délután nyugaton pedig már hidegfront érkezik. Emiatt fejfájás fáradékonyság jelentkezhet. A légszennyezettség és a por-, valamint a porkoncentráció pénteken még kissé nővekszik. Általában szárazak lesznek az utak, a közlekedés időjárási feltételei a nap nagy részében kedvezőek lesznek, de az erős napfény időnként elvakíthatja a vezetőt. A gépjárművek utastere gyorsan felhevül, gyermeket és élő állatot senki ne hagyjon a napon parkoló autóban! Este a Dunántúlt erős hidegfron éri el, ezért ott heves zivatarok kialakulására kell felkészülni, amelyekben erős oldalszél és hirtelen látástávolság-csökkenés léphet fel. Vegyük figyelembe, hogy a nedves útszakaszokon a féktávolság jelentősen megnövekszik. A nagy melegben viseljünk természetes alapanyagú, világos színű, lenge öltözéket. A tarkót, a fejet a déli órákban ne hagyjuk fedetlenül, mert könnyen napszúrást kaphatunk, használjunk védejezésül szalmakalapot. Szemünket óvjuk napszemüveggel az erős fény ellen. Figyeljünk oda, hogy a rövid nadrág és a rövid ujjú póló által fedetlenül hagyott testrészek nehogy leégjenek. Este a Dunántúlt erős hidegfront éri el, zivatarban több fokot csökken a hőmérséklet, ezért ott  a pulóver, az esőkabát jó szolgálatot tehet.

Szombaton a felhőátvonulásokat szórványosan kíséri eső, záporeső, főleg a keleti és a középső megyékben a nap első felében heves zivatarok is kialakulnak. Többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. Nagy hőmérséklet-különbség várható az ország területén, keleten még 30, a Dunántúlon már csak 20 fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.

Vasárnap jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég, szórványosan fordul elő eső, záporeső, északkeleten helyenként egy-egy zivatar. Majd az esti órákban felszakadozik a felhőzet, és csökken a csapadékhajlam. Erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul.

Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a felhőzet. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél élénk lesz. Kora délután 21, 26 fok várható.

Kedden a Dunántúlon jobbára napos időre van kilátás, és ott az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb átfutó záporok alakulnak ki. Ugyanakkor keleten erősen  megnövekszik a felhőzet, és szórványosan várható eső, záporeső. Élénk lesz az északnyugati szél. 20, 25 fokra számíthatunk.

Szerdán az ország nagy részén a több-kevesebb napsütés és a változó felhőzet mellett előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Északkeleten, keleten tartósan felhősen alakulhat az időjárás, szórványos esővel. Az északnyugati szél élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 26 fok között alakul.

Kövessen minket a Facebookon is!