Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 23. 08:15

Megüresedett fészkek – a gólyák kétharmada hiányzik

Megüresedett fészkek – a gólyák kétharmada hiányzik
Feltűnően sok elhagyott gólyafészket látni Kiskunhalason és környékén. Az elmúlt hetek szélsőséges időjárása elpusztította a gólyaköltések jelentős részét.

– Sokáig tartott, míg képet tudtunk alkotni az időjárási viszontagságok miatti madárpusztulásról. Becsléseink szerint a fehér gólya költési sikere idén csak 30 százalékos volt – mondta el Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere. Tőle azt is megtudtuk: nemcsak közvetlenül a jég vagy a forróság tizedeli a madárállományt, hanem az ezek következtében fellépő táplálékhiány is.

– Figyelembe kell venni, hogy a fiatal fehér gólyák a júliusi fészekelhagyást követően nagy arányú baleseti veszteségeket szenvednek el az elektromos vezetékek miatt. Az őszi vonuláskor az országot elhagyó állomány az előző évekéhez képest akár 80 százalékkal is kisebb lehet – tájékoztatott Orbán Zoltán, aki hozzátette: az utóbbi években egyre több olyan esettel találkoznak a madárvédelmi szakemberek, amikor orvvadászok szórakozásból gólyákra lövöldöznek, és gyakran sajnos eltalálják, meg is ölik őket. A fehér gólya védelem alatt áll világszerte. Ez a madár Magyarországon 1993-tól fokozottan védett. Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Kövessen minket a Facebookon is!