Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 24. 05:43 | Szerző/forrás: idojaras.hu

10 fokos lehűlést hoz a hidegfront

Az éjszaka érkezett hidegfront, szombaton a nyugati és középső megyékben, vasárnap már a Tiszántúlon is véget vetve a hőségnek. Többfelé mintegy 10 fokkal esik vissza a csúcshőmérséklet szombaton.A nyári idő csak a jövő hét második felében tér vissza.A hétvégén szeles, gyakran borús idő várható.

Részletes előrejelzés

Ma többször erősen megnövekszik a felhőzet, hosszabb napos időszakok a középső országrészben várhatók. Eső, zápor főként a Dunától keletre fordul elő. Eleinte a Duna-Tisza közén és keleten, majd délután már inkább csak keleten, északkeleten alakulhatnak ki zivatarok. Heves zivatarok is lehetnek. Megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél, ugyanakkor a Tiszántúlon csak estére fordul északnyugatira a légmozgás. Nagy hőmérséklet-különbség várható az ország területén, míg a nyugati, északnyugati határszélen már csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet, keleten még 30 fok közelébe melegszik a levegő.

Hidegfront-átvonulás miatt fejfájás, reumás fájdalmak jelentkezhetnek, erősödhet a görcshajlam. A zavaróan erős szél is kiválthat migrént. Egyik napról a másikra a nyugati és középső megyékben többfelé mintegy 10 fokkal esik vissza a hőmérséklet, ez is megterhelheti a szervezetet. Nyugaton melegebb öltözetre lesz szükség, keleten még nyáriasan öltözhetünk. A Dunántúlon viharos szélre kell számítani, a legerősebb széllökések meghaladhatják a 80 km/órát a Kisalföld térségében. A közlekedést vizes, csúszós útszakaszok, viharos oldalszél, keleten zivatarok nehezítik. Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak,

Vasárnap némi napsütés mellett jobbára erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan várható eső, záporeső, északkeleten helyenként egy-egy zivatar. Erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 23 fok között alakul.

Hétfőn eleinte elszórtan még várható kisebb eső, majd megszűnik a csapadék, legfeljebb a déli határszélen fordulhat elő egy-egy zápor. Szakadozni kezd a felhőzet, több-kevesebb időre kisüt a nap. Az északi szél élénk lesz. Kora délután 20, 25 fok várható.

Kedden
a több-kevesebb napsütés mellett a délutáni órákban a Dunától keletre szórványosan fordul elő zápor, néhol esetleg zivatar. Kisebb eső, zápor a nyugati határszélen is lehet. Mérsékelt lesz az északi szél. 22, 27 fokra számíthatunk.

Szerdán dél, délnyugat felől többfelé megnövekszik a felhőzet, és szórványosan várható eső, zápor, majd este nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. Változó irányú szél lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 27 fok között alakul.

Csütörtökön többórás napsütés várható, csak helyenként alakulhat ki egy-egy futó zápor. Mérsékelt lesz a déli szél. 25, 30 fokra melegszik a levegő.

Kövessen minket a Facebookon is!