Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 26. 05:41 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Hűvösebb napok után tér vissza a nyár

Hűvösebb napok után tér vissza a nyár
Hétfőn a Dunától keletre erősen felhős vagy borult lesz az ég, és itt többfelé várható újabb eső, záporeső. Másutt a változó felhőzet mellett kevés napsütés is valószínű, és csak helyenként fordul elő kisebb záporeső. Az északi, északnyugati szél megélénkül, eleinte a Dunántúlon megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan csapadékos keleti tájakon 19, nyugaton 24 fok körül alakul.

Főleg a keleti országrészben kettős fronthatás érvényesül a légkörben, ezért elsősorban az ott élőknél fordulhat elő kialavatlanság, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység.  A keleti, északkeleti területeken gyakran fordulnak elő nedves útszakaszok, amelyeken jelentősen megnő a féktávolság. Érdemes ezt figyelembe venni, és nagyobb követési távolságot tartani. Csapadékban csökken a látástávolság is, a vizes ablaküvegen keresztül kevésbé jól látható az út. Főleg a Dunántúlon erős oldalszélre is számítani kell, amely kedvezőtlenül befolyásolja a gépjátművek menetstabilitását. Kissé melegebb öltözékre lesz szükség, és a keleti megyékben jól jöhet az esernyő, az esőkabát is . A felhőzet miatt az ország nagy részén az UV sugárzás nem lesz számottevő. A levegő az átvonult hidegfrontnak köszönhetően tiszta, a légszennyezettség és a porkoncentráció minimális, ami jó hír a légúti betegségekben szenvedők számára. A pollenkoncentráció a csapadék jótékony hatása következtében mérsékelt. 

Kedden keleten, északon borult időre van kilátás, többfelé lehet eső, záporeső. Másutt a változó felhőzet mellett néhány órás napsütés is  várható, és elszórtan fordulnak elő záporok. Élénk lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

Szerdán az északi megyékben jobbára borult idő várható esővel, záporesővel, esetleg egy-egy zivatarral. Az ország többi vidékén a változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, ésszórványosan záporok fordulnak elő. Az északnyugati szél élénk lesz. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Csütörtökön többórás napsütés várható, gomolyfelhők képződnek, de csak a nyugati határszél mentén és északon alakulhat ki egy-egy futó zápor, esetleg zivatar. Mérsékelt lesz a déli szél. Kora délután 24, 29 fok várható.

Pénteken jobbára napos idő várható, csak kevés gomolyfelhő képződik. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél mérsékelt lesz. 27, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Szombaton országszerte derült idő várható, a napsütést csak az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet szakítja meg. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. Kora délután 28, 33 fok várható.

Kövessen minket a Facebookon is!