Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 27. 10:02 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Még két hónapig kérhető a költségtámogatás

Még két hónapig kérhető a költségtámogatás
Több tízezer forinttal tudja segíteni a Vöröskereszt azokat a lakossági fogyasztókat, akiknek a villanyszámla kifizetése gondot okoz. A krízishelyzetbe jutott családok még két hónapig kérhetik az egyszeri költségtámogatást.

 Az Együtt egy biztonságosabb jövőért program tavaly októberben indult, a leghátrányosabb helyzetű családok részére kínál segítséget. A pénzt a Démász adta, az egyszeri villamosenergia- támogatást formanyomtatványon kell igényelni. Bács-Kiskun megyében a rászorultság mértékét a Vöröskereszt bírálja el, a megítélt összeget az érintettek számláján írják jóvá.

– Az áramszolgáltatót az energiahivatal szólította fel, hogy a 2008-ban keletkezett nyereségének egy részét juttassa vissza a fogyasztóknak. Nem túlszámlázás történt, a jogszabályok változtak meg, így nagyobb árrésük keletkezett a törvény által engedélyezettnél. Ezt az extra bevételt osztják most szét – idézi fel az előzményeket dr. Horváth László, a megyei Vöröskereszt igazgatója.

– A támogatás odaítélésekor az úgynevezett védendő fogyasztók előnyt élveznek. Ők azok, akik szorult anyagi helyzetük miatt az önkormányzattól valamilyen támogatást kapnak, vagy fogyatékosságuk okán járadékban részesülnek. 
Ugyancsak eséllyel kérhetik a Vöröskereszt segítségét a több hónapos tartozást felhalmozók is.

– Akiknek akkora a hátralékuk, hogy a szolgáltató 2009. április 16. előtt kikapcsolta vagy kikapcsolhatta volna az otthonukban az áramot. Az ő esetükben azonban feltétel még, hogy a közös háztartásban élők egy főre eső havi átlagjövedelme 2008-ban nem haladhatta meg a nettó 57000 forintot – sorolja dr. Horváth. – Megyénkben 100 milliót lehet elosztani, június végéig közel háromezer kérelmet bíráltunk el. A legtöbb Kecskemét és Baja környékéről érkezett, a legkevesebbet Kunszentmiklósról és Bácsalmásról kaptuk. A program szeptember végéig tart, 24 millió forint áll még a rendelkezésünkre. Több mint nyolcezer olyan hátralékosról tudunk, akik jogosultak lennének a támogatásra, de még nem adták be a kérelmüket. Azokon tudunk segíteni, akik legkésőbb szeptember 20-áig felkeresik a Vöröskereszt valamelyik helyi kirendeltségét. Nem csak a számlahátralékosok pályázhatnak, szociális alapon is lehet igényelni egyszeri, legfeljebb 30 ezer forintos segítséget.

Kövessen minket a Facebookon is!