Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 29. 05:52 | Szerző/forrás: idojaras.hu

A Dunántúlon újra lehűl az idő

A Dunántúlon újra lehűl az idő
Csütörtökön és pénteken az ország keleti részén már jobbára napos időjárás várható, és a hőmérséklet is emelkedik. Ugyanakkor a Dunántúlon késő délután beborul az ég, és csapadékos időre van kilátás. A hétvégén viszont már mindenütt a napsütésé lesz a főszerep, többfelé alakul 30 fok felett a maximum.

Részletes előrejelzés

Csütörtökön az ország nagy részén a változó felhőzet mellett néhány órás napsütés várható, elszórtan fordul elő futó záporeső. A Dunántúlon késő délután fokozatosan beborul és elered az eső. A nyugati határszél mentén tartós eső is lehet, kiadós csapadékkal, egy-egy zivatarral. Eleinte az északnyugati, majd a déli, délnyugati szelet kísérik helyenként élénk széllökések. 23, 29 fokra melegszik a levegő.

Főleg a Dunántúlon kettős fronthatás érvényesül, ezért a meleg- és hidegfrontra érzékenyek egyaránt érezhetnek kellemetlen tüneteket. A levegő az elmúlt napok szeles, csapadékos időjárásának köszönhetően tiszta és a porkoncentráció is minimális. A keleti megyékben ugyanakkor növekszik a pollenkoncentráció, egyre erősebb allergiás tüneteket okozó anyagok jutnak a levegőbe. A változékony idő miatt továbbra sem árt vékony pulóver, dzseki viselése a reggeli és esti órákban, bár nap közben erre inkább csak a nyugati határszél mentén élőknek lehet szükségük. Elsősorban a dunántúli lakosoknak délután a csapadékos idő miatt az esernyőket, esőkabátokat is érdemes kéznél tartaniuk. Ott a nedves útszakaszok nehezítik a közlekedét, a csúszós útburkolaton jelentősen megnő a féktávolság, érdemes nagyobb követési távolságot tartani. Csapadékban csökken a látástávolság is, a vizes ablaküvegen keresztül kevésbé jól látható az út.

Pénteken a keleti országrészben a változó felhőzet mellett elszórtan fordulnak elő záporok, helyenként zivatarok. A Dunántúlon ugyanakkor erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. Általában 24, 30 fok között tetőzik a hőmérséklet, de a tartósan csapadékos nyugati határszél mentén 20 fok körüli értékeket mérhetnek.

Szombaton országszerte több órás napsütésre van kilátás, a napsütést csak az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet szakítja meg, és a déli, valamint a nyugati megyékben elszórtan fordul elő futó záporeső, zivatar. Az északi szél mérsékelt lesz. 26, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap jobbára napos idő várható, de délután helyenként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és néhol záporeső, zivatar kialakul. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 28, 33 fokra melegszik a levegő.

Hétfőn délelőtt többnyire napos időre van kilátás. Késő délután többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, záporra, zivatarra főként a nyugati és a középső megyékben kell számítani. Megélénkül a déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul.

Kedden a nap első felében erősen felhős lesz az ég és többfelé fordul elő eső, záporeső, helyenként zivatar. Majd délután felszakadozik a felhőzet, és megszűnik a csapadék. Megerősödik az északnyugati szél. 25, 30 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Kövessen minket a Facebookon is!