Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 30. 15:39

X. Nemzetközi Zománcművészeti Workshop Kecskeméten

X. Nemzetközi Zománcművészeti Workshop  Kecskeméten
2001-ben indultak el a TMT saját szervezésű workshopjai Budafokon a Lampart Budafoki Zománc Kft. gyárában, amelyre 2009-ig mindig sor került augusztus első hetében. Általában huszonegynéhány művész, köztük magyarok és külföldiek vegyesen alkothattak együtt öt napon keresztül a gyári munkások és az alagútkemence közelében. A munkához szükséges alapanyagokat (különféle méretű lealapozott acéllemezeket és festőzománcokat) részint a gyár, részint a TMT biztosította pályázati pénzből. A szokások közé tartozott az is, hogy a workshop alatt készült művekből minden részvevő egyet a zománcgyár gyűjteményének ajándékozott. (Az idei évben az elképzeléseink szerint az aktuális művek a Kecskeméti Képtár gyűjteményébe kerülnének.)


 

Sajnos, a tizedik alkalomra nem kerülhet sor a gyár leállása miatt, azonban úgy gondoltuk, hogy nem hagyjuk veszni az értékes hagyományt, s gyorsan kerestünk egy a folytatásra alkalmas (technikai feltételek, szállás) helyszínt. A leginkább kézenfekvő választás Kecskemét, a kortárs zománcművészet egyik európai fővárosa volt, s azon belül az Alkotóház(a 100 éves művésztelep központi műteremháza).

A jubileumi telepre 2010. augusztus 2–6. közöttkerül sor. (Támogatóink a Nemzeti Kulturális Alap és Kecskemét MJV Közgyűlése.) Tagjaink mellett ezúttal is meghívtunk külföldi alkotókat, illetve az utánpótlás biztosítása érdekében művészeti egyetemistákat. Bár a workshopoknak ritkán van ikonográfiai kötöttsége, ebben az évben kihasználva a Vadaskert közelségét, ajánlott témaként jelenik meg az állatok világa, illetve elindítunk egy együttműködést a TMT és a kecskeméti intézmény között. Első lépésként például a művészek ingyenes belépőjegyet kapnak, hogy ittlétük alatt bármikor felkereshessék a Vadaskertet, másrészt hétfőn du. 2 órától maga Pullai Béla igazgató úr fog minket végigvezetni. Emellett esti előadásaink között is lesz, mely az állatábrázolásokkal fog foglalkozni.

A nagyközönség számára két nyilvános előadásra is sor kerül az Alkotóházban:

 

Augusztus 4., szerda 1930

A beágyazott zománc fénykora Limoges-ban és a Rajna–Maas-vidéken

ifj. Gyergyádesz László művészettörténész

Augusztus 5., szerda 1930

A kisállatportré-festészet története, különös tekintettel a 18–19. századi Angliára

Osztényi Éva művészettörténész

 

2011. január 6-27. között az elmúlt 10 év workshopjairól összefoglaló kiállítást rendezünk Budapesten, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központban, ahol az idén készült műveket is be fogjuk mutatni.

Kövessen minket a Facebookon is!