Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 2. 05:33 | Szerző/forrás: idojaras.hu

A hét elején hőségnapok jönnek

A hét elején hőségnapok jönnek
Hétfőn és a nap nagy részében kedden is a napsütés és a kánikula lesz a meghatározó. Tovább fokozódik a hőség, azonban kedden késő délután, este a Dunántúlt már eléri egy hidegfront szórványos záporokat, zivatarokat okozva.

Hétfőn napos időre van kilátás, de északkeleten több gomolyfelhő lesz az égen, és ott kisebb záporeső kialakul. Többnyire mérsékelt marad a délies szél, legfeljebb a Kisalföldön lehetnek élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 34 fok között alalakul.

Fronthatásra nem kell számítani, és az alacsonyabb páratartalom miatt a nagy meleg is könnyebben elviselhető. Az UV sugárzás 12 és 14 óra között eléri az erős fokozatot, használjunk napozáskor magas faktorszámú fényvédő krémet, szemünket védjük napszemüveggel. A légszennyezettség egyelőre nem számottevő, és csak kis mértékű emelkedés várható. A közlekedőket főként reggel és közvetlenül naplemente előtt zavarhatja a napsütés, amely elvakíthatja a járművezetőt. A pollenkoncentráció emelkedik, lassan megkezdődik a parlagfű-szezon.

Kedden a nap első felében még jobbára napos idő várható, majd délután egy hidegfront hatássára nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható záporeső, zivatar. Helyenként intenzív zivatargócok is kialakulnak felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az eleinte élénk délnyugati szél fokozatosan északnyugatira fordul, és megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Általában 30, 35 fok között tetőzik a hőmérséklet, de a nyugati határszél mentén 28 fok körüli értékeket mérhetnek.

Szerdán eleinte még gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan fordul elő záporeső, zivatar. Majd délután a Dunántúlon már kevesebb lesz a felhő, több órára kisüt a nap, és csökken a csapadékhajlam. Az északnyugati szél élénk lesz. Kora délután 27, 32 fok várható.

Csütörtökön a többórás napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Élénk lesz az északi szél. 26, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Pénteken sok napsütésre lehet számítani, csak kevés gomolyfelhő lesz az égen. Az északi szél mérsékelt lesz. Kora délután 26, 31 fok várható.

Szombaton a nap nagy részében sok napsütés várható, de késő délután, este a nyugati határszél mentén időnként már erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és egy-egy átfutó záporeső, zivatar kialakul. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 29, 34 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Kövessen minket a Facebookon is!