Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 3. 10:01 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

250 millió euró új LIFE+ projektekre

250 millió euró új LIFE+ projektekre
Az Európai Bizottság július 23-án közzétette az Európai Unió környezetvédelmi célú pénzügyi eszközének, a LIFE+ programnak (2007–2013) a harmadik pályázati felhívás keretében jóváhagyott 210 új projekt listáját.

Az Európai Unió összes tagállamából érkeztek be projektjavaslatok, amelyek a természetvédelemmel, a környezetvédelmi politikával, valamint a tájékoztatással és kommunikációval kapcsolatos intézkedésekkel foglalkoznak, s összesen 515 millió eurós befektetést jelentenek, amelyből az Európai Unió a mostani döntés értelmében 249,8 millió eurót finanszíroz.

A LIFE+ természet és biodiverzitás keretébe tartozó projektek a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányulnak. A Bizottság 194 pályázat közül 84 projektet választott ki, amelyeket természetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb szereplők által létrehozott partnerségek nyújtottak be.

A 24 tagállamban összesen 224 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 124 millió eurót biztosít. A projektek nagy többsége olyan természetvédelmi projekt, amely hozzájárul a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához. A fennmaradó projektek témája a biodiverzitás. Ez a LIFE+ új kategóriája, amely a biodiverzitással kapcsolatos szélesebb körű kísérleti projektekkel foglalkozik.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztéséhez járulnak hozzá. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 308 javaslat közül 116 projekt támogatásáról döntött. A 17 tagállamból kiválasztott projektek összesen 278 millió eurós összbefektetést jelentenek, ennek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 120 millió eurót biztosít. A legnépszerűbb terület, ami a benyújtott pályázatok számát illeti, a hulladékgazdálkodás és a természeti erőforrások voltak, ezt követte a vízgazdálkodás és az innováció.

A LIFE+ információ és kommunikáció környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglal magában. A Bizottság a köz- és a magánszférában működő természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 113 javaslat közül 10 projektet támogat többek között a biodiverzitás, klímaváltozás, hulladék- és vízgazdálkodás témaköreiben. A hét tagállamban megvalósítandó, összesen 12,9 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 6,3 millió eurót biztosít.

Kövessen minket a Facebookon is!