Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 3. 11:02 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Egyhetes workshop az Alkotóházban

Egyhetes workshop az Alkotóházban
A Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep után újabb fontos zománcos eseménynek ad otthont Kecskemét: a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának tagjai tartanak egyhetes workshopot az Alkotóházban.

A nemzetközi rendezvény sorrendben a 10., azonban az idei esztendő az első, amikor Budpaest helyett Kecskemét ad otthont a rangos szakmai programnak.

2001-ben indultak el a workshopjaink a budafoki zománc gyárban: huszonegynéhány művész, magyarok és külföldiek alkothattak együtt a gyári munkások és az alagútkemence közelében. Csakhogy válság van: a 10. alkalomra már nem kerülhetett sor a gyár leállása miatt - mondta el ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának elnöke.

Azonban úgy gondoltuk, nem hagíyjuk veszni az értékes hagyományt. Napok alatt kellett egy olyan helyszínt találni, amely alkalmas a folytatásra, ahol adottak a megfelelő technikai feltételek. A leginkább kézenfekvő választás Kecskemét volt, a kortárs zománcművészet egyik európai fővárosa. A város közgyűlése belépett támogatóink közé, s így az Alkotóházban - a 100 éves művésztelep központi műteremházában - végül megtaláltuk a megfelelő helyet.

Az alkotótelep jó alkalmat kínál a kísérletezésre és a tapasztalatcserére. Ennek egyre nagyobb a rangja, hiszen több zománcgyár bezárt, és gondokkal küzdenek azok is, amelyek még működnek. Márpedig gyári környezet nélkül iparművészeti műfaj nehezen boldogul. Annak idején Kecskeméten sem jöhetett volna létre Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely, ha nem működött volna a gyár.

A társaság tagjai mellett meghívtak külföldi alkotókat, illetve az utánpótlás biztosítása érdekében művészeti egyetemistákat. A cseh és német művészek mellett egy Párizsban élő lengyel építészmérnök-zománc művész is elfogadta a meghívást. Bár a workshopoknak ritkán van ikonográfiai kötöttsége, ebben az évben ajánlott témaként jelenik meg az állatok világa - kihasználva az Alkotóház és a Vadaskert közelségét. Az alkotók ingyenes belépőjegyet kapnak a workshop idejére a kertbe, hogy bármikor megnézhessék az állatokat.
A szokások közé tartozott, hogy a workshop alatt készült művekből minden részvevő egyet a zománcgyár gyűjteményének ajándékozott. Elképzelhető, hogy az idei évben az aktuális művek a Kecskeméti Képtár gyűjteményébe kerülnek.

Kövessen minket a Facebookon is!