Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 4. 16:15

A kunok idén ismét megszállják Kunszállást

Második alkalommal rendezik meg a Történelmi Kun-Szállás Foglalás gondűző vigasságát szeptember 10. és 12. között a kunszállási Somogyi Lovas Szabadidő Központban. A vendéglátók – az invitáció szerint – széles mosolyú, nagy bajuszú, kedves és vendégszerető kunok. Közülük eggyel, Kovács Imre polgármesterrel beszélgettünk az idei tervekről.
  • 2009-ben a kun világtalálkozó társrendezvényeként rendeztük meg először a történelmi kun-szállás foglalást, amit a nagy sikerre és a vendégek kérésére tekintettel idén újra tervbe vettünk. A képviselő-testület is egyhangúan kiállt a hagyományteremtés mellett.
  • Komoly vállalás ez egy 1700 lélekszámú településtől! Találtak-e segítőket?
  • A rendezvény költségvetése megközelíti a 10 millió forintot. Az idén uniós forrásra is sikerrel pályáztunk, és természetesen szponzorok, támogatók is mellénk álltak.
  • Kedvcsinálóként mit emelne ki az idei programból?
  • Egy végtelenül barátságos nomád környezetben, nomád programokkal készülünk. Lesz reggeli lovas ébresztő leány és legényrablással, hagyományőrző egyesületek és kézművesek bemutatója, szombaton este pedig Sebestyén Márta énekel. Sok attraktív programmal készülünk az éjszakai lángoló íjászattól a parázson járásig, lesznek táltos regősök, íjászok, solymászok, őshonos állatok, vásári komédiások, de olyan hétköznapi programok is, mint a tehénfejés, vagy a tojás begyűjtés. Az élménygyűjtés része a közös jurtaállítás, az, hogy a gyerekek a búzában szaladgálhatnak, kordélyon tologatják egymást. Természetesen a kunok szerepéről és vándorlásairól szóló előadások sem maradnak el.
  •  Hogyan illeszkedik a programba az uniós forrással is támogatott közös hagyományápolás?
  • Az IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyújtottunk be sikeres pályázatot, amely öt település közös programelemekkel tűzdelt programcsomagjára épül. A projekt lényege a bács-kiskun megyei és néhány bácskai szerb határmenti település kulturális kapcsolatfelvétele és közös hagyományaik ápolása. A programban részt vevő Bácskossuthfalva, Bácsfeketehegy és Pacsér szintén késői kun hagyományokat ápol. Így minden rendezvényen közösen jurtát állítunk, és egy kun zászlót helyezünk el, az összetartozás jelképeként. Minden települési rendezvényen képviselteti magát a projekt többi résztvevője is hagyományőrző és kulturális programokkal.  
  • Hogyan jutnak el az autentikus forrásokig?
  • Nagy segítség volt, hogy tavaly, a kun világtalálkozó kapcsán, rengeteg kun hagyományőrzéssel kapcsolatos előadáson, szakmai fórumon, konferencián vettünk részt, és sokat dolgoztunk (és dolgozunk ma is) azon, hogy ezeket az ősi hagyományokat megörökítsük. És hál’istennek vannak még olyan „elvetemült”, fanatikus hagyományőrzők, akik segítségünkre vannak abban, hogy minél eredetibb eszközökkel és jelmezekkel tudjuk a vendégeket megismertetni.
  • Ráadásul mintha az egész falu egyemberként állna a rendezvény mögött.
  • Tavaly a települési újság rendezvényt követő számában két teljes oldalon keresztül soroltuk fel a segítők és támogatók nevét. Nagyon sok civil szervezet és kunszállási ember vett részt az előkészületekben és a lebonyolításban: több mint 100 hagyományőrző jelmezt varrtak maguknak a helybéliek, és ebben vonultak fel.
  • A polgármester maga is a jelmezviselők sorába tartozott. Így lesz ez az idén is?
  • Tavaly igazi házigazdaként bajuszt növesztettem, és a bevonuláson én magam is korhű jelmezben, lovon vettem részt. Ez egy nomád rendezvény, aminek minden részletét át kell élni. Ennek megfelelően ott segítek, ahol szükség van rám: a birtok őrzésétől a nyúzásig. Szerencsére mindenki más is, aki kilátogatott a programokra, pontosan így gondolta.  
  • Ritka érték manapság ez a közösségi energia. Mi az összetartó erő, a fő motiváció Kunszálláson?
  • A kunszállási ember mindig büszke volt a falujára, és szívesen tesz is érte. Persze meg kell találni az egyes emberekhez vezető utat is, ami meggyőződésem szerint az érdeklődési körüknek megfelelő civil szervezeteken át vezet. Szerencsére településünkön nagyon aktív civil munka folyik. Az elmúlt néhány évben is több új civil szervezet alakult, a meglévők pedig egyesületi formát öltöttek, tagtoborzásba kezdtek. A II. Történelmi Kun-Szállás Foglalás mögött tehát a civil kurázsi áll, amely erejét már a tavalyi rendezvényen is bizonyította.

Kövessen minket a Facebookon is!