Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 4. 16:15

Új általános helynököt nevezett ki dr. Bábel Balázs - beiktatás a főszékesegyház búcsú napján

Képgaléria
Új általános helynököt  nevezett ki  dr. Bábel Balázs - beiktatás a főszékesegyház  búcsú napján
Dr. Bábel Balázs érsek, egyéb megbízatásainak megtartása mellett augusztus elsejei hatállyal kinevezte a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye általános helynökévé dr. Mészáros Istvánt. Az új helynök ünnepélyes eskütételére és beiktatására augusztus 15-én délelőtt 10 órakor, a kalocsai főszékesegyházban kezdődő érseki szentmise keretében kerül sor, amely egyben a Főegyházmegye Anyatemplomának búcsúja is lesz. Az új általános helynök 1976. február 24-én született Győrben, egy testvéröccse van. A győri Gyárvárosi Általános Iskola elvégzését követően Sopronban, a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában érettségizik. Ébredező papi hivatására egy hivatástisztázó lelkigyakorlaton szabadon válaszol igennel. Szemináriumi éveit és egyetemi tanulmányait 1996-tól ösztöndíjjal Rómában folytatja tovább.

A kánoni joggal teológiai képzése kezdetétől érdeklődéssel foglalkozik, 2001-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kánonjogi Posztgraduális Intézetének hallgatója. 2003-ban summa cum laude kánonjogi licenciátust szerez, majd 2005 nyarán doktori fokozatot (PhD) vesz át DDr. Erdő Péter bíboros-prímás úr jelenlétében, aki tanára is volt.

         Dr. Bábel Balázs érsek úr hat társával együtt 2005. június 29-én áldozópappá szenteli a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye számára. Ugyanettől az évtől a Kalocsa-Eperföldi Plébánia káplánja, és egyben érseki titkár. 2006-tól a Kalocsa-Kecskeméti Érseki Bíróságon is dolgozik. 2008-tól érseki irodaigazgató-helyettes, 2009-től érseki irodaigazgató. 2009. július 1-i hatállyal a kalocsai Szent István Király (Jezsuita) Templom igazgatója, ezzel együtt a Szociális- és Munkaügyi Minisztérium Kalocsai Gyermekotthona lelkésze, illetve szolgálatot teljesít a Kalocsai Fegyház- és Börtönben, de lelkipásztorilag ellátja Kalocsa-Negyvenszállás filiát is.

A természetet, az erdőt rajongásig szereti. A szépirodalomban – sokak mellett – R. M. Rilke, a zenében pedig a Csík Zenekar a kedvence. Sportban csak kutyafuttatásig jut: a rövidszőrű magyar vizsla-tartók széles táborába tartozik. Választott papi jelmondata: „Krisztus szeretete sürget minket.” (2Kor 5,14)

                                     

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház