Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 5. 09:36 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Mercedes-gyár: a légtechnika is professzionális lesz

Mercedes-gyár: a légtechnika is professzionális lesz
A helyükre kerültek azok a speciális, energiatakarékos légtechnikai berendezések, amelyek az önmagában közel száz ezer négyzetméter területű karosszériaüzem valamint a lakkozóüzem és összeszerelő üzem levegőjét forgatják majd.

A nyolc, speciális légtechnikai berendezés együttesen óránként 80 ezer köbméter levegő mozgatására képes. A több elemből összeálló légtechnikai berendezések a stuttgarti székhelyű SIEGLE+EPPLE cégtől érkeztek a kecskeméti Mercedes-Benz gyárba.
 
Ezeknek a berendezéseknek a lelke és a szíve a forgódobos ventillátor és a hatalmas méretű hőcserélő kerék, amelyek segítségével a távozó „fáradt levegő” hőenergiáját visszanyerve akár 75 százalékos energiamegtakarítás is elérhető – magyarázta az újságíróknak a légtechnikai berendezésekről Schäffer Martin, a SIEGLE+EPPLE Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója.
A speciális ventillátorokat a cég stuttgarti gyárában fejlesztették ki szakemberek. A berendezések működés közben a távozó levegő hőenergiáját hasznosítják újra, amivel jelentős villamos- és hőenergiát spórolnak. – Manapság már rendkívül fontos, hogy a cégek és a gyárak odafigyeljenek a hatékony energiafelhasználásra. Ezekkel a modern berendezésekkel éves szinten több mint háromezer családi ház szén-dioxid kibocsátásának megfelelő energiát takarítunk meg – mondta el Markus Kuhnert, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. energiaellátó részlegéért felelős munkatárs.


A Mercedes-gyár egyébként hihetetlen lendülettel épül. Ahol tegnap még puszta és sár volt, ott ma már út van, a kamionok pedig szinte félpercenként érkeznek a bejárathoz. A tervek szerint nyár végére szerkezetkészek lesznek az üzemépületek, szeptembertől pedig megkezdik a belső épületgépészeti munkálatokat.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház