Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 8. 18:47

Százezrek a bugaci Kurultajon

Képgaléria
Százezrek a bugaci Kurultajon
Két év után ismét megtartották a Kurultaj kulturális és hagyományőrző rendezvényt, amelynek ezúttal Bugac adott otthont. Az eseményen nemcsak a Kárpát-medence magyarsága, hanem 7 ország - Kazakisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Törökország, Türkmenisztan, Ujgurisztán (Kína), Mongólia - rokon, illetve kulturálisan rokon népei is együtt ünnepeltek. A bugaci Kurultajra 24 országból érkezett hivatalos delegáció.

A főszervező a Magyar-Turán Alapítvány volt, mely korábban nyílt pályázatot hirdetett a Kurultaj 2010-es helyszínére. Több mint tíz település nyújtott be pályázatot, majd a szervezők végül a magyar kultúrában és hagyományőrzésben betöltött szerepe, illetve egyéb szempontok figyelembevételével Bugac mellett döntöttek.

       A 2008-ban a Kunszentmiklóshoz közeli Bösztörpusztán rendezett Kurultaj Magyarország eddigi legnagyobb hagyományőrző rendezvénye volt, amelyen több mint 80 hagyományőrző és kulturális szervezet vett részt. A mostani Kurultaj viszont minden várakozást felülmúlt. A háromnapos rendezvényre több mint 110 hagyományőrző csoport jelentkezett, a látogatók száma pedig az elsődleges adatok szerint jócskán meghaladta a százezret, péntek reggeltől vasárnap estig Bugacon. Messze felülmúlva ezzel a hétvégi kecskeméti Repülőnap összesen mintegy 60-70 ezer főnyi látogatói létszámát.

N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!