Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 9. 13:56 | Szerző/forrás: baon.hu

Karácsonykor hatszoros nagypapa lesz

Karácsonykor hatszoros nagypapa lesz
Jakó Lajos | Húzott fogat, tervezett házakat, dolgozott fűtőként, emellett ért a kovácsoláshoz, mangalicákat tart és – nem utolsó sorban – aranykoszorús mestercukrász. - olvastuk a mai Petőfi Népében, Galambos Sándor tollából.

Jakó Lajos Kiskőrösön született, építésznek készült. – Nem járhattam gimnáziumba, pénzt kellett keresnem. Kőművesnek akartam menni, de nem vettek fel: túl alacsony voltam.

A helyi ÁFÉSZ viszont cukrász tanulót keresett. – Egy helyre hárman jelentkeztünk. Azonnal tudtam, hogy én nyerek: a cukrászmester még nálam is kisebb volt pár centivel.

 

Egy gebines cukrászdában kezdett dolgozni Kiskőrösön, aztán lecsapott rá a sereg. – Kalocsán távírász voltam, innen áttettek Kaposvárra. Először pincérkedtem a tiszti klubban, aztán felcser lettem. Egy főhadnagy volt az orvos, akiről kiderült: elájul a vértől. Az egész laktanyának én adtam be az oltást, furunkulust vágtam fel, fogat húztam, szőrtüsző gyulladást kezeltem.

Tizedesként szerelt le, visszament cukrásznak. – Az első saját üzletemet 1972-ben akartam megnyitni a város központjában, de ehhez fel kellett mondanom az ÁFÉSZ-nél. Az iparengedélyt nem kaptam meg, mert azon a környéken már volt cukrászda.

Így aztán szakmát váltott, fűtő lett. – Elvégeztem egy magasnyomású tanfolyamat, a diákotthonban kaptam állást. Csak a műszereket kellett nézegetnem, minden más a segédmunkás dolga volt.

Csinált magának egy kis lakatosműhelyt a kazánház mellett. –Előszobafalakat, virágtartókat kovácsoltam. Tudtam, hogy előbb-utóbb lesz saját üzletem, a cukrász szakmához szükséges berendezéseket is gyártottam.

Öt év után kapta meg az ipart, Kiskőrös szélén nyitotta meg első cukrászdáját. Aztán bent a városban még kettőt. – Közben kibéreltem Kecskeméten, a Petőfi Sándor utcai ABC-ben bezárt húselőkészítő, az ablakon keresztül árultuk a fagyit. Aztán megvettem az ABC-t, kiskőrösi cukrászdákat pedig bezártam. A mai napig egyéni vállalkozó vagyok, de van egy kéáeftém is, itt cukrászati és vendéglátó-ipari berendezéseket gyártunk.

  \"A A dresszírzsákot még mindig mesterien kezeli

Feleségét gitározás közben ismerte meg. – A kiskőrösi ifjúsági klubban zenéltem, ő akkor harmadikos gimnazista volt. Gitározni tanult, megkért, hogy segítsek. Beáta, lányunk nálunk cukrász, Rita közgazdászként a cég ügyeit intézi. Egy hónapja született az ötödik unokám, karácsonykor pedig egy babával ismét gyarapodni fog a család.

Mestercukrász, aranykoszorús cukrászmester. A szakma minden rangos kitüntetését megkapta, rendszeresen hívják külföldi világversenyekre zsűrizni. Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend lovagja. – Reggelente a pékségünkben és a tésztaüzemünkben kezdek, aztán átmegyek a lakatos műhelybe, onnan pedig a cukrászdába. Este hat körül haza ugrok vacsorázni, dobolok egy kicsit, és jövök vissza: mindig én zárok.

Építész vénája megmaradt. – A házamat, a cukrászdát magam terveztem. Néha a kollégák is kérnek tőlem segítséget, belsőépítészként is számíthatnak rám.

Zeneiskolába soha nem járt. – Trombitásként kezdtem a kiskőrösi szinfónikusoknál, aztán megtanultam gitározni és dobolni. Most a Ja-Má-Cse Trióban játszom, a kiskőrösi Szürke verebek klubban szoktunk fellépni.

Zöldségből önellátásra rendezkedett be. – A ház körül minden megterem amire a családnak szüksége van. Hat évvel ezelőtt pedig vettünk néhány tyúkot, akiket sikerült fazékéretté felnevelni. Már kacsáink, birkáink, sőt, mangalica kocáink is vannak.

Kövessen minket a Facebookon is!