Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 9. 18:41

SZEZON: külföldön a csíkos gömbölyű, itthon a tíz kiló feletti kelendő

Képgaléria
SZEZON: külföldön a csíkos gömbölyű, itthon a tíz kiló feletti kelendő
Később indult idén a dinnyeszezon mint szokott, és a termés is elmarad az egy évvel ezelőttitől. Ráadásul – tudtuk meg Gulyás Jánostól, a Bács-Zöldért külkereskedelmi igazgatójától – ez az ágazat sem hagyhatja figyelmen kívül a sokszor minden logikát nélkülöző vásárlói szokásokat. * 2006-ban 10-11 ezer hektáron termeltek görögdinnyét Magyarországon. Ezt követően – a piac és a termelékenység változásai következtében – fokozatos visszaesés volt tapasztalható, ami 6-6,5 ezer hektárnál állt meg. Nagyjából ekkora területről kerül ma is piacra a hazai görögdinnye. Erőteljesen érintette ez a változás a nagy hagyományokkal rendelkező Békés és Heves megyei, valamint jászsági termőterületeket, de a Kecskemét környéki gazdákat is.

 

  • Stabil kereslet mutatkozik a magyar dinnye iránt?
  • Jelenleg 55-65 forint közötti áron vásároljuk fel a termelőtől kamionos tételben a gyümölcsöt. Exportálunk dinnyét Németországba, Ausztriába, Hollandiába, Skandináviába, továbbá a cseh, a szlovák, a lengyel és a balti régióba.
  • Különböznek-e országonként az igények?
  • A fogyasztói szokások nagyban eltérnek egymástól. Míg nálunk például 10 kiló felett kezdődik a dinnye, addig nyugaton a három-négy kilós darabokat igénylik, ami jól belefér a bevásárlószatyorba és a hűtőszekrénybe is. Hozzá kell tennem: ez mindössze dinnyefajta kérdése, tehát a kicsi dinnye is lehet épp oly édes, mint a nagyméretű. Nem tudjuk a magyarázatát, de exportra a gömbölyű, csíkos dinnye kelendő, szemben a fekete héjúval, amit csak a hazai piac kedvel, de már a csíkos hosszúkásnak is csak szűk exportpiaci szegmense van.
  • Mekkora tétel eladásával számolnak az idén?
  • A szezonon belül változik az eladhatóság. Idén lényegesen kevesebb dinnye van, mint az elmúlt években, amikor a Zöldért 4-6 ezer tonna görögdinnyét adott el. Úgy számoljuk, hogy az idén 2,5-3 ezer tonna lesz, amit felvásárolunk, és azt gondoljuk, hogy erre megvan a piacunk.
  • Megéri vajon a termelőnek is?
  • Aki hektáronként legalább 50 tonna görögdinnyét meg tud termelni, az elégedett kell hogy legyen a mai áron. Ez alatt a hozam alatt azonban nem jövedelmező. Mi hiszünk a görögdinnyében, ezt mutatja az is, hogy évente sok millió forintot helyezünk ki magban, palántában a termelőkhöz. A magyar görögdinnyére van igény a piacon.

Kövessen minket a Facebookon is!