Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 11. 05:35 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Hétvégéig erősödik a felmelegedés

Hétvégéig erősödik a felmelegedés
A hétvégéig a napsütés lesz túlsúlyban, számottevő csapadékra nem kell számítani. Szerdán sokfelé, csütörtökön már országszerte 30 fok fölé melegszik a levegő. Erős lesz az UV sugárzás. Hétvégén változékonyabbra fordul az idő, egyre nagyobb eséllyel alakulnak ki záporok, zivatarok.

Ma a többórás napsütés mellett tovább melegszik a levegő. Csak kevés gomolyfelhő lesz az égen, legfeljebb kisebb körzetekben növekednek meg átmenetileg erősebben a gomolyfelhők. Csapadék nem valószínű. Gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

A magasban beáramló meleg légtömegek hatására a melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek. Az érzékenyek fejfájást, fáradékonyságot, tompultságot tapasztalhatnak.  Figyeljünk a folyadékpótlásra, kerüljük a cukros italokat. A déli órákban kerüljük a napozást, mert az erős UV sugárzás mellett 15-20 perc alatt leéghetünk. Napközben nyáriasan, szellős, természetes anyagú ruhákba öltözzünk, reggel még szükség lehet egy vékony pulóverrre. A közlekedőket csak az erős napsütés zavarhatja, illetve a melegben megnő a reakcióidő. A pollenkoncentráció emelkedik, egyre nagyobb számban lesznek jelen a levegőben a rendkívül allergén üröm és parlagfű pollenjei. Az érintettek kezdjék el szedni allergia gyógyszerüket.

Csütörtökön hőségre készüljünk. A napsütést a déli óráktól kevés gomolyfelhő zavarja. Számottevő csapadék nem alakul ki. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. Kora délután 30, 35 fok várható.

Pénteken többórás napsütésre, hőségre számíthatunk. Az időnként erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakulhatnak ki záporok,  zivatarok. A délkeleti szél mérsékelt lesz. 31, 36 fokra számíthatunk.

Szombaton a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, helyenként heves zivatarok. Megélénkül az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 36 fok között alakul.

Vasárnap az ország nyugati felében gyakran lesz borongós az idő, itt többfelé várható zápor, zivatar, míg keleten több napsütésre számíthatunk. Keleten folytatódik a hőség. Az északnyugati szél élénk lesz. Kora délután 27, 35 fok várható.

Hétfőn több-kevesebb napsütés mellett szórványosan várható záporeső, zivatar. Helyenként heves zivatarok is lehetnek. Mérsékelt lesz az északi szél. 26, 32 fokra számíthatunk.

Kövessen minket a Facebookon is!