Április 20. szombat, Konrád, Tivadar
Hírek, események 2010. augusztus 16. 15:27 | Szerző/forrás: www.katolikus.hu

Napi Evangélium - \"Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?\"

Képgaléria
Napi Evangélium - "Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?"
Egy alkalommal Jézushoz járult egy gazdag ifjú, és megkérdezte: Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre? Jézus így válaszolt neki: Miért kérdezel engem a jóról? Csak egyedül Isten a jó. Ha pedig el akarsz jutni az életre, tartsd meg a parancsokat! Az ifjú tovább kérdezte: Melyeket? Jézus felsorolta: Ne ölj, ne paráználkodjál, ne lopj, hamisan ne tanúskodjál, atyádat és anyádat tiszteld, és szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat! Az ifjú erre kijelentette: Ezt mind megtartottam. Mit kell még tennem? Jézus így felelt: Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el mindenedet, és árát oszd szét a szegények között, így kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, és kövess engem! Ennek hallatára az ifjú szomorúan eltávozott, mert nagy vagyona volt. Mt 19,16-22

 Elmélkedés:

A gazdag ifjú története szomorú példája annak, hogy nem elegendő a törvények ismerete és azok általános szintű megtartása. Jézus ugyanis egy tökéletesebb életre hív meg minket, amely azt jelenti, hogy minden vagyonról és evilági kincsről lemondva Őt kell követnünk. A gazdag ifjú nem volt képes megnyitni szívét a Jézus által feltárt tökéletes élet felé, hanem engedett a földies vonzásoknak, s inkább távozott Jézustól. 
Valószínűleg nem csak az ifjú volt szomorú, hanem távozását követően Jézus is elszomorodhatott, hiszen megtapasztalhatta, hogy hiába próbálja az örök isteni igazsággal a magasba emelni, az Atya felé irányítani ezt a fiút, ő jobban ragaszkodott a világ által nyújtott pillanatnyi előnyökhöz. 
© Horváth István Sándor

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány