Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 18. 09:54 | Szerző/forrás: baon.hu

Csatorna lesz, a víz maradhat

Csatorna lesz, a víz maradhat
Elég egy nagyobb zápor, máris vízben úszik az aluljáró a megyeszékhelyen. Olyankor órákra leáll a forgalom: a tűzoltók szivattyúznak, az autósok szitkozódnak.

A második világháború előtt épült Szolnoki úti közúti aluljáró négy csapadékgyűjtője maximum 50 mm intenzitású zápor befogadására képes, a megjelenő esővíz csak késve jut el a városi csatornahálózatba, amelynek ráadásul elvezető-kapacitása is szűkös  – tudtuk meg a MÁV Zrt. illetékesétől Idén gyakori a kiadós eső, gyakran vonulhatnak a helyszínre vizet szivattyúzni a tűzoltók.

- Mivel az aluljáró a MÁV tulajdona, az abban lévő szivattyúkat is a vasút kezelteti, időnként némi csúszással - mondta el lapunknak Faragó Ede alezredes, a városi tűzoltók parancsnoka. – A kollégák értesítik a MÁV-ot, onnan telefon megy Budapestre a hibaelhárításhoz, majd érkezik engedély az egyébként zárva lévő gépház megnyitására, a szivattyúk üzembe helyezésére. Hétvégén mindez nehézkes, előfordul, hogy nincs kit értesíteni a vízözönről.

Sigulinszki Tibor MÁV-szóvivő kérdésünkre így nyilatkozott: "A szivattyúk automatikusan működnek, évente rendszeresen ellenőrzik és karbantartják azokat. Bekapcsolásukhoz nem kell emberi beavatkozás. A szivattyúk alkalmasak lennének a felgyülemlett víz elvezetésére, de mivel a vízelvezető-hálózat kapacitása szűk, a működő szivattyúk mellett is marad víz az aluljáróban."

A vasút szerint megoldás lehetne a városi csatornahálózat átmérőjének növelése. Jó hír, hogy még ebben a hónapban megkezdi a város a jelenlegi elavult hálózat felbontását és egy közel két méter átmérőjű csővezeték lerakását a Bem utcától a Kurucz térig. A csatorna a Csukás érbe vezeti a csapadékot – tudtuk meg a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályán.

A napokban kezdődő csatorna-fejlesztéstől a szakemberek azt várják, hogy a jövőben órák helyett néhány perc alatt elfolyik majd a felgyülemlett víz az aluljáróból.

Teljes mértékben azonban ez sem oldja meg az aluljáró-problémát. Azért nem, mert a vasút túloldalán lévő Hunyadiváros csapadékvize is a Kurucz körúti gyűjtőbe van belevezetve, és mielőtt a főgyűjtőt eléri, visszaduzzaszthatja az aluljárót. Végső megoldást az hozhat, ha a hunyadivárosi csapadék egy új csatornán keresztül ellentétes irányban vezetődik el.

Már az elvtársaknak sem sikerült

Az aluljáró elöntése nem új keletű probléma. Már 1982-ben levelet írt a városi tanács akkori elnöke Urbán Lajos közlekedési államtitkár elvtárshoz, kérve a 44. közúti aluljáró vízelvezetésével kapcsolatos problémák rendezését. Az ennek apropóján született jegyzőkönyv megállapítja: "Az aluljáróban megjelenő pangó víz eltávolításának feltételei: az aluljáró vízgyűjtő területének csökkentése, a városi csatornahálózat érintett szakaszának bővítése." Az aluljárót közösen kezelő MÁV, közúti igazgatóság és város tanács között nem született megegyezés a szükség adta feladatok elvégzéséről.

Kövessen minket a Facebookon is!