Július 16. kedd, Valter
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Hírek, események
  • RÁDIÓS TUDÓSÍTÁS! Megkezdődtek a Boldog Calcuttai Teréz anya születési centenáriumát köszöntő rendezvények a Wojtyla Házban
Hírek, események 2010. augusztus 25. 13:22

RÁDIÓS TUDÓSÍTÁS! Megkezdődtek a Boldog Calcuttai Teréz anya születési centenáriumát köszöntő rendezvények a Wojtyla Házban

Képgaléria
Calcuttai Teréz anya születésének századik évfordulójára emlékeztek augusztus 25-én, szerdán a kecskeméti Wojtyla Házban.

Az Albániában született nővérnek ma már Magyarországon is működnek leányai: a szeretet misszionáriusai. Ám a jubileum megünneplésének ennél is mélyebb apropót adott az az elmélyült lelki kapcsolat és emberi barátság, ami a ház névadóját, Karol Wojtylát, és Teréz anyát összekötötte. Hasonló világlátásuk és mély istenhitük égi kapocs volt a két nagyszerű ember között.

Jó alkalom volt ez az ünnepség arra, hogy bemutatkozzon a ház gondozottainak dr. Jeney Gábor. Az új kecskeméti plébános először járt itt, de ígéretet tett arra, hogy visszajáró lelkipásztor lesz. Ő gyújtotta meg a gyertyát annál az asztalnál, amit minden nap II. János Pál pápának terítenek meg, és személyes emberi sorsának, gyermekkorának részleteit is megosztotta a jelenlévőkkel. Elmondta egyebek mellett, hogy sokgyermekes családban nőtt fel, és megismerte a csendes szegények életét is. Éppen ezért őszinte szolidaritással áll a karitatív kezdeményezések mellett.

Ezt követően Forgács János, a kecskeméti Családsegítő Központ vezetője, az intézmény egyfajta szakmai konzulense emlékezett meg Calcuttai Teréz anyáról. Művét és munkásságának aktualitásait személyes olvasmányai, élményei alapján idézte fel. Rámutatott arra is, hogy milyen főbb pontok kötötték össze a pápát és Teréz anyát.

A program része volt a házról szóló film levetítése, s még az orvosi előadások is Teréz anya egészségügyi elkötelezettségét, az emberi test és lélek egységének fontosságát vették górcső alá.

A nap kedves és bensőséges pillanatai voltak, amikor a jelenlévő főszponzor, Pintér József feleségét köszöntötték fel Ilona nap alkalmából, s egyben felkérték, hogy legyen a ház most készülő lobogója mellett zászlóanya. Ilona asszony elfogadta a nemes felkérést. Az ünnepélyes átadás-átvételre hamarosan, a jeles lengyel vendégek érkezésekor kerül majd sor.

A rendezvényen nagy sikerrel felszolgált halászlé akasztói módra, az akasztói tó halaiból készült, és Dulai (Dules) Sándor főzte.  

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Porta Egyesület Wojtyla Ház