Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 26. 11:04 | Szerző/forrás: baon.hu

Kiássák, amit már betömtek

Kiássák, amit már betömtek
Csatornaépítés miatt előbb hosszában húzódott árok egy kecskeméti utcában, majd miután betömték, keresztben ásnak ugyanott gödröket. A lakók nem értik, miért kell egy utcát kétszer szétbombázni.

A megyeszékhely Dankó Pista utcájában csatornavezeték épült az úgyneveztt kis ISPA szennyvíz-csatornázási program keretében. A fejlesztés hetek óta tart, az embermagasságú cső helyére került, mára a földet is visszatöltötték a hosszanti, négy méter mély árokba.

– Most ismét gödröket ásnak házaink előtt, ezúttal keresztben, mert burkolják a korábban lerakott gázvezetékeket. Miért utólag, amikor végre járhatóvá vált az utca? - kérdezi Hegedűs Géza, aki szerkesztőségünknek tolmácsolta az utcában lakók gondját.

Szomszédjaival sérelmezi, hogy a szemétszállító járművek nem jutnak be hozzájuk, ha esik az eső, az egész utca sártengerré alakul. - Unokáimat nem merem az utcára engedni a gödrök miatt, biciklizni sem tudnak – kalauzol a háza előtti tankcsapdákhoz Puskás Károlyné. Háza előtt Fazekas István mutat egy méteres „túlfolyó” csövet, amitől nem tud beállni saját udvarába autóval.

A kivitelező Penta Kft. részéről Németh Norbert főépítész elmondta: jelenleg az ingatlanokhoz bekötött gázvezetékek védelmét szolgáló védőcsövek kiépítése zajlik a területen. – Éppen a lakók érdekében történt a munkaterület ideiglenes feltöltése, amit a városüzemeltetés kérésére végeztünk el, egyeztetve a gázszolgáltatóval – tette hozzá a szakember. – Most kisebb szakaszokon, öt-hat házanként ásnak le a vezetékekig, a gázszolgáltató azonban nem tud folyamatosan jelen lenni, ezért vontatott a munka.

A gödrök miatt panaszkodó lakók szerint egyálalán nem haladnak vele. Az elmúlt héten kiásott árkokban még tegnap is csupaszak voltak a gázcsövek. Ezzel kapcsolatban megkerestük a gázszolgáltatót.

  \"Fazekas Fazekas István egy méretes „túlfolyó” cső miatt nem tud beállni autóval a saját udvarába

Az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. levélben válaszolt: „A Dankó Pista utcában a gázvezeték utólagos védelembehelyezési és kiváltási munkálatait nem az Égáz-Dégáz, hanem a csatornát építő Penta Kft. végzi. Társaságunk kizárólag a gázalatti munkában érintett, a kivitelező kérésének megfelelően. A védelmi munka az útalapozás megkezdése előtt történik. A munkaszervezésben és -ütemezésben az Égáz-Dégáz Földgázelosztó jelen esetben nem illetékes. Az előkészítő munkák végeztével a társaság a rá háruló munkát két napon belül elvégzi, úgy, ahogy tette a Kinizsi utcában.”

A polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának főtanácsosa, Kasza Gábor kérdésünkre elmondta: még néhány hét, és elkészül a sok egyéb közmű kiépítését is magában foglaló beruházás, addig pedig folyamatos munkaterület a Dankó Pista utca. Hozzátette: a kivitelező biztosítja a lakóknak a ki- és bejutást, ráadásul többletmunkát vállalt a hosszanti árok ideiglenes feltöltésével.

Kövessen minket a Facebookon is!