Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 3. 09:26 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben

Újabb olajfúró torony robbant fel a Mexikói-öbölben
Újabb tengeri olajfúró torony robbant fel ma a Mexikói-öbölben. Eloltották a tüzet, nincs olajszennyezés.

A Mariner Energy fúrótalapzatán bekövetkezett robbanás következtében 13 ember a tengerbe zuhant, de kimentették őket. Személyi sérülés nem történt. A parti őrség közölte, hogy a detonáció által okozott tüzet eloltották. Egyben cáfolta azt a korábbi értesülést, amely szerint a baleset helyszínén mintegy másfél kilométer hosszú, száz méter széles olajfolt keletkezett volna. A helikopterekről, illetve hajókról történt ellenőrzések során semmifajta olajszivárgást nem állapítottak meg. A parti őrség hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a kialakult helyzetet.

A szerencsétlenül járt létesítmény tulajdonosa, a Mariner Energy ugyancsak azt állította, hogy olajszivárgás nem történt, ám Bobby Jindal, Louisiana kormányzója óvatosságra intett. Mint mondta: a BP tornyának felrobbanásakor sem észleltek először nagyobb szivárgást.
A Mariner Energy arról számolt be, hogy mind a hét, a platformhoz tartozó kutat lezárták. Raoul LeBlanc, a houstoni PFC Energy vezérigazgatója szerint feltehetően nem kell a BP okozta környezeti katasztrófához hasonlótól tartani, mert az első jelentések szerint a kutak nem sérültek meg. Az olajfúró platformon kitermelés nem folyt, azon éppen karbantartási munkálatokat végeztek.

A Vermillion Oil Rig 380 elnevezésű fúrótalapzaton bekövetkezett robbanás a louisianai partvidéktől 140 kilométerre délre, az áprilisi BP-katasztrófa helyszínétől pedig 320 kilométerre nyugatra történt. A torony egyébként, a szerencsétlenül járt BP-létesítménnyel ellentétben, viszonylag sekély vizeken folytatott kitermelést. A robbanás oka egyelőre ismeretlen. A baleset hírére a New York-i tőzsdén 59 centtel, 74,50 dollárra emelkedett az olaj ára, a Mariner Energy részvényei pedig 2 százalékkal estek.

Kövessen minket a Facebookon is!