Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 9. 11:32

Újabb milliók környezetvédelmi célokra

Képgaléria
Újabb milliók környezetvédelmi célokra
A kecskeméti önkormányzat mezőgazdasági és környezetgazdálkodási bizottsága mai ülésén döntött arról, hogy a talajterhelési díjból befolyt 34 millió forintot a Csukás éri csapadékvíz csatorna nyílt szakaszának zárttá tételére költi.

Határozatukban kimondták azt is: a jövőben a talajterhelési díjból befolyt összeg 30 százalékából képeznek egy pályázati alapot házi szennyvíztisztító rendszerek megépítésére. Erre a támogatásra a tanyás ingatlanok tulajdonosai pályázhatnak, hiszen a törvény által megszabott talajterhelési díjat is nekik kell befizetniük.

Kecskeméten egyébként a vonatkozó helyi rendelet kimondja, hogy a talajterhelési díj kizárólag a Környezetvédelmi Alapot illeti meg, tehát mindig ilyen célokra fordítják vissza a lakosság által befizetett összegeket.   

A grémium másik döntése: összesen 61 kecskeméti ingatlanra kerülhet komposztáló önkormányzati támogatással. A mezőgazdasági és környezetgazdálkodási bizottság ugyanis ilyen céllal írt ki pályázatot korábban, amelyre döntő többségében magánszemélyek, ezenkívül két társasház és két oktatási intézmény is nyújtott be érvényes pályázatot. A bizottság mai ülésén úgy határozott, hogy minden érvényes pályázatot támogat, erre a célra mintegy 293 ezer forintot biztosít.

A grémium további 507.500 forint felosztásáról döntött, amelyből civilszervezetek és oktatási intézmények különböző, a környezetvédelemmel kapcsolatos programjait támogatja. A határozat értelmében 80-80 ezer forinttal támogatják a Hetényegyházi Katolikus Ifjúságért Alapítvány, a ménteleki iskola, valamint az Angolkisasszonyok Ward Mária Leánygimnáziuma programjait. A Tiszta Forrás Egyesület az Élhető Környezetért 100 ezer forintot, a Twist Olivér Gyermek- és Ifjúságvédelmi Egyesület 47.500 forintot, a Kiskunsági Környezet- és Természetvédelmi Egyesület pedig 120 ezer forintot kaphat.

Az ülésen döntés született arról is, hogy százezer forinttal támogatják a TIT megyei egyesületének  rendezvényét. Az egyesület ugyanis szeptember 30-án és október 1-jén rendezi meg Kecskeméten az Egyetemek, Főiskolák Környezetvédelmi Oktatóinak II. Országos Tanácskozását. Az első ilyen rendezvényt tavaly szervezték, igen nagy sikerrel.

Kövessen minket a Facebookon is!