Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 9. 12:10 | Szerző/forrás: www.baon.hu

A magyar sportember barátsága hozta hozzánk

A magyar sportember barátsága hozta hozzánk
Különleges vendégek jártak a napokban a Kodály Intézetben. Nagata Dzsunko édesapja egy évvel ezelőtt bekövetkezett halála után döntött úgy, felkeresi azokat a magyarországi helyszíneket, amelyekről sokat mesélt neki Yamamoto Takao, szeretettel emlékezve magyar barátaira, a nálunk töltött napokra. Az állomások közül Kecskemét sem maradhatott ki.

A történet kezdete egészen a tokiói olimpiáig vezet vissza. Yamamoto Takao, a Gunmai Judo Szövetség edzője, sportszervezője ott ismerkedett meg és kötött barátságot a magyar óriással, Kozma Istvánnal. Kozma „Picit” valósággal bálványozták a japánok roppant méretei és szép birkózása miatt.

Takao Kozma iránti bűvöletében megtanult magyarul, érdeklődött hazánk történelme, zenéje, irodalma iránt. Kozma halála után összespórolt pénzén ellátogatott Budapestre, hogy lerója végtiszteletét.
Kozma István révén ismerkedett meg a kecskeméti Kovács Sándor Pállal, Kozma egykori főiskolai évfolyamtársával, akivel 1972-től haláláig levelezett, s kötött majd’ 40 esztendőn át tartó barátságot.

1996-ban Kecskemétre is ellátogatott, a japán harcművészetek bemutatójára tolmácsként érkezett. A sport mellett a zene és az irodalom is erősítette azokat a szálakat, amelyek Takaot Magyarországhoz kötötték. Szerette Petőfi verseit, Kodály és Bartók zenéjét, sőt a kortárs magyar írók köteteit is eredetiben olvasta. Kovács Sándor Pál közvetítésével a Bács-Kiskun megyei költők és írók munkái is eljutottak hozzá, köztük Kovács István József versei. A Tiszatáj ’56 című versét lefordította japánra.                               

Kövessen minket a Facebookon is!