Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 06:08 | Szerző/forrás: idojaras.hu

Kiadós csapadék érkezik a pénteki fronttal

Kiadós csapadék érkezik a pénteki fronttal
Pénteken sok lesz a felhő az ország felett, többfelé várható kiadós eső, keleten zivatarok is kialakulhatnak. A hétvégén fokozatosan javul az időjárás, egyre kevesebb helyen várható csapadék. A hőmérséklet ekkor már az évszakos átlag körül alakul.

Részletes előrejelzés

Pénteken jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég az ország felett, sokfelé várható eső, záporeső, főként a keleti megyékben zivatar. Helyeként kiadós csapadék hullik. Kissé felhősebb körzetek eleinte az északi, északnyugati határszél mentén fordulhatnak elő. A Dunántúlon gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél. A keleti országrészben még többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet 18 és 23 fok között tetőzik, de a tartósan csapadékos helyeken csak 15 fok körül alakul.

Kettős fronthatás érvényesül a légkörben, ezért sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradékonyság, kialvatlanság. A görcsökkel járó betegségekben szenvedők is panaszaik súlyosbodását tapasztalhatják. Az erős szél fokozza a reumatikus fájdalmakat a Dunántúlon élőknél, sajoghatnak az ízületek.  A légszennyezettség és a porkoncentráció minimális, és a csapadéknak köszönhetően kissé csökken a parlagfű pollenje is a levegőben. Állóvizeink hidegek, fürdőzésre nem alkalmasak. A csapadékos, szeles idő nem kedvez a vízparti pihenésnek. A Balatonnál viszont a vitorlások és a szörfözők kihasználhatják az erős szelet. Az UV sugárzás nem ér el számottevő szintet. Sokfelé fordulnak elő nedves, csúszós utak, ezért érdemes nagyobb követési távolságot tartani. Csapadékban számottevően csökken a látástávolság, és a Dunántúlon az erős oldalszél jelentősen csökkenti a gépjárművek menetstabilitását. Ne hagyjuk otthon az esernyőt, az esőkabátot, és öltözzünk rétegesen.

Szombaton délelőtt nyugaton még jobbára borult lesz az ég, és kisebb esőre van kilátás. Később a változóan felhős ég mellett eleinte nyugaton, majd keleten és délen  növekszik meg erősen a felhőzet. Szórványosan fordulnak elő záporok, keleten zivatarok is kialakulnak. Élénk lesz az északnyugati szél. Kora délután 18, 23 fok várható.

Vasárnap a változóan felhős ég mellett több órás napsütés valószínű, csak helyenként növekszik meg a gomolyfelhőzet, és néhol alakul ki átfutó záporeső. Az északi szél mérsékelt lesz. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 25 fok között alakul.

Hétfőn a többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet, és zápor, esetleg zivatar várható. Megélénkül az északnyugati szél. 20, 25 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Kedden az időnként erősen felhős égből elszórtan számíthatunk esőre záporra, néhol akár zivatar is kialakulhat. Az északi szél élénk lesz. 16, 21 fokra melegszik a levegő.

Szerdán délelőtt jobbára napos időre lehet számítani, csak kevés felhő lesz az égen, és csapadék nem valószínű. Majd késő délután nyugaton, északon megnövekszik a felhőzet, és ezeken a tájakon záporeső előfordul. Mérsékelt lesz a nyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19, 24 fok között alakul.

Kövessen minket a Facebookon is!