Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 09:02

Parlagfű elleni háború

Parlagfű elleni háború
A LAKSZ (Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége)elnöke felháborodottan írt levelet egy fertőzött területről a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesületnek. Kérem tekintsék meg a levelet.

Tisztelt Elnök Asszony!

Tájékoztatom, hogy a Szövetséghez érkezett lakossági panaszok alapján a (Bp. VII. ker.) Damjanich utca - Bajza utca - Dembinszky utca által határolt térségen, a "Ligetváros"-nak nevezett magánterület autóparkolója mellett fellelhető parlagfűvel fertőzött terület ügyében a - bejelentésünk alapján - az Erzsébetváros Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a hatósági eljárást megindította.

Vélhetően a fertőzött területen található növények kiirtására vonatkozó hatósági intézkedés mellett, bírságot is kiszabnak a terület használójára, mivel a terület használója az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Tv.) 17. § (4) bekezdésében előírt parlagfű elleni védekezési kötelezettségének 2010. június 30-ig bezárólag nem tett eleget.

/17.§.(4) A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani./

Ez az ügy ismételten bizonyítja, hogy a parlagfű (és más allergén gyomnövények) elleni kötelező védekezés június 30-i évenkénti teljesítési határidejét (a vonatkozó jogszabályi környezetben) egyrészt korábbi időpontban kell megállapítani, másrészt a közérdekű védekezés elrendelése és a végrehajtása közötti időszakra a lehető legrövidebb határidőt kell megállapítani.

Ebből eredően kérjük, hogy a javaslatunkat az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága által támogatott "Parlagfű Kerekasztal" következő ülésének tervezett napirendjébe beilleszteni szíveskedjen.

Üdvözlettel: LAKSZ

 

Örömmel tudósítjuk önöket, hogy a terület rendezésében elindult az ügyintézés.

Kövessen minket a Facebookon is!