Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 09:09

Jogi akadályok a parlagfű írtásban

Jogi akadályok a parlagfű írtásban
A parlagfű elleni védekezésbe is bevonják már a jogi szabályozásokat. Mi lenne a legjobb megoldás? Ne kaphassanak se uniós, se földalapú támogatást a gazdák?
Tisztelt Olvasók!
 
A legmesszebb menőkig egyetértek Dénes Gábor augusztus 29.-iki hozzászólásával. Lobbyzzunk, hogy azok a földtulajdonosok, akik nem tesznek semmit a területükön lévő parlagfű ellen, ne kaphassanak se uniós, se földalapú támogatást. A parlagfüves gazda ugyanis nem műveli a földjét, csak rabolja. Anyagi előny szerzésre, más embertársainak hátrányos, kártékony módon használja.
 
A kényszerkaszálás, a rendeletben szabályozottak szerint, egyébként csak igen ritkán alkalmazható, hiszen az a feltétele, hogy a táblán több parlagfű legyen, mint haszonnövény. Ha egy 10 ha területű táblának csak 45%-a parlagfüves, és ha csak 20 - 25 tő parlagfű van négyzetméterenként, akkor ez kb. 100 000 szálas dúsan virágzó parlagfű állományt jelent. Erre jogszerűen még nem lehet kényszerkaszálást elrendelni.
 
A kényszerítő intézkedések hatékonysága egyébként is megbízhatatlan. A gazdák együttműködő-készségét kell megnyernünk. Erre, az általános propaganda mellett, igen jó módszer lenne, ha anyagilag érdekeltté válnának a földterületeik parlagfűmentes használatában.
 
nyugalmazott vízimérnök szakértő

Kövessen minket a Facebookon is!