Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 10:01

ERŐS SZÖVETSÉGBEN A ZÖLD ERNYŐ ÉS A PORTA EGYESÜLET

Képgaléria
ERŐS SZÖVETSÉGBEN A ZÖLD ERNYŐ ÉS A PORTA EGYESÜLET
ÉLNI, TÚLÉLNI, FOLYTATNI Vidám hangulatú rendezvények koncertekkel, különleges kirándulások, rendhagyó vetítések és klubdélutánok, zöld témanapok és munkahelyi képzések. Ez a Zöld ernyő. A kecskeméti Ifjúsági Otthon szervezésében működő projekt nem elrettentő példákkal, kioktatással és mindenkire ráerőltetett magatartásformákkal éri el célját. Tevékenységükkel egyszerűen igyekeznek beépülni mindennapjainkba, és egy idő után magunktól és magunkénak érezzük, a környezettudatosság, a fenntartható életmód fontosságát.

A Zöld ernyő – kecskemétiek az élhetőbb környezetért projekt 2009 augusztusában indult. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázaton a Kecskeméti Ifjúsági Otthon 37.135.500 forintot nyert, melyhez a 2.400.000 forintos önerőt főtámogatóként a Bácsvíz Zrt. biztosította. A kezdeményezés létjogosultsága és sikeressége már korán kiderült, így rövidesen elkészült az újabb pályázat, melynek elnyerésével biztosítottá vált a folyamatosság. A 2010-11-es évadra már a Kecskeméti Termostar Kft., biztosítja a 2.211.000 forintos önerőt a 42.009.958 forintos pályázati összeghez.

Ezt írták 2009-ben, a kezdetekkor:

„A kampány célját a címe fémjelzi: Zöld ernyő. Ernyőt tartunk a lakosság fölé - információs ernyőt. Célunk a kecskeméti lakosság figyelemét felhívó, tájékoztató, cselekvésre ösztönző kampány megvalósítása a fenntartható fejlődés, a környezettudatos magatartás érdekében. Meggyőző, interaktív formákban, megtapasztalható módon kívánjuk a környezettudatos magatartás cselekvési alternatíváját bemutatni.”

Soha nem akartak „magányos harcosok” lenni, akik egy Zöld ernyő alatt állva prédikálnak verőfényben, esőben, hóban-sárban, miközben kívül rekedt hallgatóságuk a saját bőrén teljesen mást érez. Az ernyő alá mindenki befér! Hiszen épp ez a cél. És ahhoz, hogy a cél megvalósuljon, eredményes összefogásra volt szükség a projekt és partnerek között. A szakmai és civil szervezetekkel, az önkormányzattal és az oktatási intézményekkel karöltve elérték, hogy az eddig egymástól elkülönült, többnyire szervezeten belül maradt kezdeményezéseket, jobb esetben kétoldalú együttműködéseket, közösen valósították meg. Olyan összefogás jött létre, mely, túl azon, hogy egy éven keresztül megmozgatta a lakosságot, alakította, formálta gondolkodását, városi szinten összefogta a meglévő humán és szervezeti erőforrásokat a közös cél érdekében.

Amit 2009-ben, az induláskor megfogalmaztak, sikerült teljesíteni, a célok mérhető és érezhető eredményekké váltak. És magukban hordozzák a folytatás feladatait, céljait is. A 2010-11-es évadban folytatják, amit elkezdtek. Ez egyrészt könnyebb, hiszen most nem a „nulláról” indulnak, az alapjaik megvannak. Másrészt viszont nehezebb, hiszen tudják, akikkel az első évben sikerült együttműködni, az leginkább az általuk felvetett témákra fogékonyabb réteg, most pedig, azokat is fel kell rázniuk, akik ezt az egy évet „átaludták”.

Tervek 2010-11-re, címszavakban:

A támogatás összege: 42.009.958 Ft

Önerő: 2.211.000 Ft (Kecskeméti Termostar Kft.)

Jeles napokhoz kötődő kampánynapok
Aktív részvétel a városrészi napok rendezvényein

Diákságot célzó „témanapok”
Zöld ernyő klub előadásokkal, rendhagyó vetítésekkel
Újabb kirándulások ökológiai szempontból érdekes tájakra

Bedugaszolatlan: unplugged koncertek helyi zenekarokkal az energiatakarékosság jegyében

Képzőművészeti pályázatok

Kiadványok készítése (BIO, Kecskeméti Zöld Kisokos)

Pipiske Fesztivál 2011 tavaszán

Információs adatbázis létrehozása

 

A 2009-10-es év számokban:

A támogatás összege: 37.135.500 Ft

Önerő: 2.400.000 Ft (Bácsvíz Zrt.)

Zöld ernyő klub előadásai: 981 fő

Rendhagyó vetítések: 1999 fő

10 db nagyrendezvény: 9378 fő

45 db témanap és mikroprojekt: 9749 fő

25 db képzés: 524 fő

Városrészi napok: 5080 fő

9 db kirándulás: 198 fő

Zöldítő tábor 100 fő

Önkéntesek száma: 12 fő


A sajtómegjelenéseken kívül megjelentetett kiadványaik:

- Kecskeméti Est Különszám 15.000 pld

- Jeles Nap-tár 2.700 pld

- Talpalatnyi Vadon (oktatófüzet) 2000 db                                                     

- Kecskemét kerékpáros térképe 2000 db

A Zöld Ernyő és a Porta Egyesület Együttműködési megállapodást írt alá, hogy a "kecskemétiek az élhetőbb környezetért" projekt folytatásába bekapcsolodik.

Kövessen minket a Facebookon is!