Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 11:32

Tisztességes kampány, tiszta politika

Tisztességes kampány, tiszta politika
A Lehet Más a Politika kampányetikai kódex aláírását kezdeményezi az önkormányzati választásokon induló jelöltek közt. Az LMP nem vesz részt a régi pártok sárdobálásában. Tisztességes kampányt és tiszta politikát ígér a három befutó helyen lévő képviselőjelölt.

A kampány tisztaságának megőrzése érdekében egy helyi, a 2010-es önkormányzati választásokra összeállított Etikai Kódexet bocsát az LMP vitára, hogy a kampány Kecskemét fejlődéséről és a kecskemétiekről szóljon, ne a pártok civakodásáról. Az aláírást az LMP megszervezi, hétfőn délelőtt 10 órakor a Kossuth szobor előtt kerül rá sor (esőhelyszín: Zanzibár kávézó, a Liberté mellett).

Kriskó Dávid kecskeméti koordinátor elmondta: pártja nem kíván részt venni a Fidesz és az MSZP egymásra mutogatásában. A jelenlegi helyzetért mindkét régi pártot terheli a felelősség, hiszen a szocialisták végig kényelmesen asszisztáltak a  Fidesz vezetésű önkormányzat eladósodásához. Az LMP aktív, felelős és konstruktív ellenzéki politikát fog folytatni a közgyűlésben.

A Lehet Más a Politika kecskeméti kompenzációs listáját bemutatta:

1)      Falusi Norbert politológus-történész

2)      Kriskó Dávid civil menedzser

3)      Ihászi Dániel közgazdász-vállalkozó

4)      Dr. Bodolai László ügyvéd, publicista

5)      Turcsán Szabolcs pedagógus, ifjúságsegítő

6)      Tóth Zsigmond állatvédő, agrármérnök

 

Falusi Norbert elmondta, a Párbeszéd Kecskemétért kampányuk keretében párbeszédet kezdeményeznek a választópolgárokkal. A kampány célja egy új közbeszéd megteremtése, amely a valós ügyekről szóló politikai diskurzusra épül. Ezzel a kampánnyal szeretnének egy olyan négy éven keresztül folyó társadalmi párbeszédet elindítani, amely a közös gondolkodásról, egy új politikai magatartásról és egy tudatosabb életvitelről szól. Az ökopolitikai gondolkodás kulcseleme a részvételi demokrácia, amely bevonja a kis közösségeket a döntés hozatali folyamatba.

A kampány kérdőívre épül, ahol 1-től 5-ig osztályozhatja a választópolgár a feltett kérdéseket, amely a közlekedés minőségéről, a közbiztonság állapotáról, a környezetünk milyenségéről, a helyi gazdaság előnybe részesítéséről szól.

Az LMP a közgyűlésben képviselni fogja a részvételi költségvetési rendszer intézményét, amely azt irányozza elő, hogy a város költségvetésének bizonyos százalékáról a lakosság dönt. Az LMP bízik abban, hogy befogadó fülekre talál ebben a kérdésben.

A Párbeszéd Kecskemétért kampány kérdőívei legalább a háztartások felébe eljut, amelyet a választópolgárok leadhatnak mindennap a főtéren az LMP standjánál, az LMP irodájában, illetve esténkét a facebook oldalukon várják az érdeklődők kérdéseit.

Az ökopárt három képviselői helyet szeretne elérni az új közgyűlésben. Azoknak a szavazataira számít, akinek szimpatikus volt az LMP programja és többpárti közgyűlést szeretnének Kecskeméten.

 

VÁLASZTÁSI ETIKAI KÓDEX

ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2010.
KECSKEMÉT

Alulírottak

a 2010. évi önkormányzati választások tisztasága és a kampány etikus lebonyolítása érdekében,
- a választásokon induló politikai pártok és jelöltek  hitelességének biztosítása érdekében,
- a választópolgárok hiteles tájékoztatása érdekében,
- a demokratikus intézményekbe vetett választópolgári bizalom erősítése céljából

megalkotják az alábbi választási etikai normákat (VÁLASZTÁSI ETIKAI KÓDEX röviden: KÓDEX):

I.
Általános etikai alapelvek

1. Jelen okirat aláírói alapkövetelménynek tekintik, hogy a 2010. évi önkormányzati választások  során a hivatalos választási eljárásban és azon kívül is kövessék és betartsák a Magyar Köztársaság törvényeit.

2. A KÓDEX etikai normái a választások mindazon résztvevőire nézve hatályosak, akik azt  megalkotásakor aláírják, valamint azokra, akik azt  a későbbiekben fogadják el 
(továbbiakban: Felek). 
Jelen KÓDEX etikai normái a Felekre aláírásuk, illetve elfogadó nyilatkozatuk megtételének napjától a választás végleges eredményének közzétételéig hatályosak.

3. Felek egyetértően kijelentik, hogy a választási kampány céljának azt tekintik, hogy  a pártok és a jelöltek bemutassák magukat és programjaikat. 
Kampányuk során ismertetik, értelmezik és ütköztetik politikai programjaikat, bemutatják saját emberi, politikusi értékeiket, képességeiket, valamint az őket támogató szervezetek céljait.  A független jelöltek nyilvánosságra hozzák, hogy melyik párt vagy jelölő szervezet támogatja őket.
Felek tartózkodnak egymás jelölő szervezetének, pártjának illetve jelöltjének a lejáratásától, jogszabályba ütköző módszerektől és eszközöktől.

4.  Felek az egész választási eljárás során etikátlannak tekintik a politikai és személyes hitelrontást és kötelezik magukat arra, hogy ilyen magatartást nem tanúsítanak. Tartózkodnak minden olyan megnyilvánulástól, amely sérti bármely személy személyiségi jogait vagy méltóságát, tartózkodnak a feltevéseken alapuló, bizonyítékokkal alá nem támasztott elítélő kijelentésektől.
Különösen tiszteletben tartják egymás magánéletét, családját, az ilyen jellegű adatokat, információkat kampánytémává nem teszik.

5. Felek kötelezik magukat arra, hogy egymás választási gyűléseit és egyéb rendezvényeit nem zavarják meg.

6. Felek kötelezik magukat arra, hogy tartózkodnak a jó ízlést sértő kampány eszközöktől.    Felek kötelesek választási propaganda  anyagaikat  jól felismerhető és mással össze nem téveszthető módon sajátjukként jelezni. 

Felek kötelezik magukat arra, hogy egymás választási hirdetéseit, plakátjait és egyéb propaganda-anyagait nem távolítják el a hirdető berendezésről, azokat átragasztással vagy egyéb módon nem teszik felismerhetetlenné,   a hirdető berendezést nem  rongálják meg és nem távolítják el.

7. Felek a választási kampánnyal kapcsolatban kívánatosnak tartják a takarékosságot, illetve a természeti környezet védelmét.

8. Felek szükségesnek tartják a törvény által meghatározott választási szervekbe olyan személyek delegálását, akiket e feladat ellátására előzetesen felkészítettek.

9. Jelen nyilatkozat aláírói arra törekszenek, hogy az általuk igénybe vett tömegtájékoztatási médiumokon keresztül előmozdítsák a választások eredményességét, biztosítsák tisztaságát, a kampánynak a törvény szerinti, továbbá ezen KÓDEX normáinak is megfelelő lebonyolítását. Vállalják, hogy nem hoznak nyilvánosságra a KÓDEX normáit sértő cikkeket, közleményeket és hirdetéseket.

10. Felek kötelezik magukat arra, hogy a választási kampány során csak törvényes pénzforrásokat használnak fel, a választás után pedig kölcsönösen nyilvánosságra hozzák elszámolásukat a felhasznált pénzeszközökről és egyéb támogatásokról.

11.  Felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tudomásukra jutott, az érdekkörükben előforduló és a jelen KÓDEX-ben megfogalmazott normákat sértő magatartásokat kivizsgálják,  az elkövetőt a választási eljárásban való további részvételtől eltiltják,   a megbízását  visszavonják  és  a  tett intézkedésekről a sérelmet szenvedett  Felet tájékoztatják.

Záradék

Ezen KÓDEX aláírói kijelentik:

- kötelezőnek ismerik el magukra nézve a KÓDEX-ben megfogalmazott etikai normákat,
- felelősséget vállalnak azért, hogy e normákat maguk illetve az érdekükben eljáró megbízottaik és támogatóik is betartják,
- aláírásra javasolják e KÓDEX-et, mindazon polgári és egyéb szervezeteknek,  amelyek a választási kampányban bárki támogatásában részt vesznek.

Felek tudomásul veszik, hogy ha bármelyikük megsérti a KÓDEX normáit, az senkit sem jogosít fel hasonló magatartásra. 

Fentiek a Felek megállapodását akaratukkal egyezően, helyesen tartalmazzák, amelyet elolvasás és értelmezés után  jóváhagyólag aláírnak.

Kecskemét, 2010. szeptember 13.

Kövessen minket a Facebookon is!