Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 10. 20:22 | Szerző/forrás: baon.hu

Káosz Kecskeméten: házak állnak vízben, autók csúsznak árokba

Káosz Kecskeméten: házak állnak vízben, autók csúsznak árokba
„Anya, úszik a házunk!” - hívták gyermekei telefonon Borsos Erzsébetet, akinek felsőcsalánosi portáját péntek délelőtt elöntötte a víz. Segítség csak délután érkezett, este ötkor egy szivattyú vízmentesítette a bajba jutott telket.

A Búzavirág utcai buszállomás irányából arra felé igyekvők útját is rendre elállja víz, ha esik egy kis eső. A pénteki zuhatag azonban árvízméretűvé duzzadt, a külterületi portákon élőket hozzátartozóik autóval szállították a busztól hazáig. 

– A közelünkben épülő betonút szó szerint rávezeti a vizet a telkemre. Két órán át telefonálgattam, mire az önkormányzat az útépítők részéről küldetett néhány munkagépet, és megkezdték a kárelhárítást - magyarázta a vízben álló ház tulajdonosa, akinek kezdetben senki sem hitte el, hogy komoly a baj. – Se áram, se víz nincs a lakásban. A gyerekek bent, én idekinn nézem tehetetlenül, mi fog még történni.

  \"A A díszkertnek annyi, a garázsban húsz centis a víz - ad helyzetjelentést édesanyjának Erzsébet, az elöntött porta gazdája

A Sutusfalut és az Auchan áruház előtti körforgalmat összekötő Északi körúthoz terveztek csapadékelvezető-rendszert, csakhogy még nem készült el, így nincs hová elfolynia az esővíznek. Az útépítést végző cég munkatársai hirtelenjében egy vizesárkot martak a vízzel elöntött házhoz vezető földút mellett, a

néhány száz méternyire is víz állt a Búzavirág és a Zápor utcán. Több ház pincéjét elöntötte a víz, a lakók esernyővel a kezükben ácsorogtak az utcán és az okokat találgatták. Többen az újonnan épült áruházat hibáztatták. Egyesek szerint annak szikkasztója nyomta vissza az összegyűjtött csapadékvizet, mások szerint egyszerűen nem csatlakoztatták a városi vízlevezető-csatornához.

– Éjszakázhatunk a rokonoknál, mert se fűtés, se víz nincs a lakásban, mivel a pincében lévő szivattyú, kazán, vízbojler is vízben áll – dühöngött a Zápor utca első házának tulaja. – Azóta van ez, amióta előttünk megépült az áruház. Hetek óta körözzük a kivitelezőt, most azt ígérte, jövőhéten leülnek velünk tárgyalni. Sokat érünk vele, mikor itt a hétvége, és menekülhetünk otthonunkból.

Az Énekes és a Zápor utca sarkán mindeközben egymás után több autó is belecsúszott egy vizesárokba. Aki a mezőgazdasági szakáruház mögötti területről a Zápor utca felé igyekezett, és meggondolatlanul belehajtott a hömpölygő vízbe, ott is maradt.

– Jómagam már kihúztam egy sárga, figyelmeztető szalagot az árok mentén, de nem jutott mindenhová. Félóra alatt ketten csúsztak az árokba, csak most már a másik oldalon – tudtuk meg Lengyel Jánostól, a szemből szomszédos ház lakójától.

És tényleg. Egyik autó a másik után járt pórul ugyanott. Az új bevásárlóközpont parkolójából ugyanis nem egyszerű szabályosan kikeveredni sem város felé, sem az Izsáki útra. Száraz időben valóban a Zápor utca felé a legegyszerűbb, ám ha túlcsordul az árok, nem könnyű kikerülni.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!