Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 14. 08:22

Jogi akadályok a parlagfű írtásban 3.

Jogi akadályok a parlagfű írtásban 3.
Egy újabb vélemény nyilvánítás a parlagfű irtással kapcsolatban.
Tisztelt XY Úr!
 
Szívemból beszél. Sajnos azonban engem úgy tájékoztattak, hogy pl. az EU-s támogatás nincs parlagfűmentességhez kötve, ezért azon a kormánynak nincs lehetőssége változtatni. Persze az EU-s pályázat kiírásánál lehetne kérni, hogy azt parlagfűmentességhez kössék, de ehhez gondolom kormány-szint szükséges.
Nem véletlenül könyörgünk évek óta kormánybiztos kinevezéséhez, aki átfogóan tudná nem csak országon belül, de nemzetközi vonalon is kezelni a témát.
 
Mit látunk mi:  parlagfű van rengeteg, törvény van, amelyik kötelezően megköveteli a parlagfűmentességet,  kényszerkaszáláshoz a gépek rendelkezésre állnak és még pénz is van, a gépek azonban nem indulnak....
 
Azt sem tudtuk elérni, hogy  a kényszerkaszálás végrehajtásának lehetőségére vonatkozó törvényt legalább a parlagfű  előfordulási helyét figyelembevéve módosítsák.Az még átmenetileg elfogadható lenne,  hogy a napraforgós táblánál nagyobb tolarenciával legyünk (bár rengeteg napraforgós táblában minimális parlagfű van), de az már elfogadhatatlan, hogy pl. a napraforgó tábla szélén  (ahol aztán egy szál napraforgó sincs) 1,5-2 méteres szélességben csak parlagfű viríthat minden következmény nélkül. Az érvényben lévő törvény miatt tök, búza, kukorica, paradicsom vagy bármi között rengeteg parlagfű lehet, kényszerkaszálás nincs, az emberek meg fulladjanak meg. Két okból is álszent dolog, hogy ez a "gazdák védelmében" van.  Egyrészt a gazda is nagyon sokat veszít, mert komoly termés-kiesése van, másrészt semmi törvény nem írhatja felül az egészséges élethez való alkotmányos jogot, vagyis a gazda egyéni és pillanatnyi érdekét nem lehet előtérbe helyezni a nemzet egészségével. A gazdáktól nem félni, hanem velük együttműködni kell.  
 
A büntetés nem cél, hanem eszköz és a megelőzés időszakában kellenének nagyon határozott intézkedések, hogy ne is juthassunk el a kényszerkaszálás szükségességéig.
 
Ugyancsak fontos, hogy jelenleg a parlagfű az utak mentén, építkezésnél, bicikli-utak mellett, házak előtt és mindenhol látható tömegével. Ott miért is nincs mentesítés???
 
Azért arról se feledkezzünk meg, hogy a lakosság hozzáállásával is komoly probléma van. Egyetlen alkalomtól eltekintve én még nem láttam senkit, aki lehajolt volna a vele "szembe jövő" parlagfüvet kihúzni. Bárki megteheti, hogy a szomszéd előtt lévő parlagfüvet is  kihúzza, vagy jöttében-mentében az éppen ott lévő parlagfüvet  eltünteti.
 
Fontos lenne, hogy a parlagfűmentesítésre rendelkezésre álló pénzt kizárólag arra lehessen költeni és pl. nem gyomfelvételezésre (20 millió Ft volt), CD-k készítésre, (amelyek sok milliért  a fiókokban hevernek), évente 100 millióért kaszagép vételi pályázatra (miközben az önkormányzatok vállakozókkal kaszáltatnak), továbbá a büntetésből befolyt pénzt parlagfűmentesítésre kelljen fordítani.
 
Elnézést, hogy véleményem kissé hosszúra sikeredett, de nagyon összetett a probléma. 
Üdvözlettel.
XZné

PME

Kövessen minket a Facebookon is!