Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 16. 20:10 | Szerző/forrás: index.hu

Ha kés van nála, nagyon nagy bajban vagy

Ha kés van nála, nagyon nagy bajban vagy
Ha késsel támadnak az emberre az utcán, azt szinte lehetetlen sérülés nélkül megúszni, mondta az Indexnek Várhidi András Zoltán utcaiharc-instruktor, önvédelmi oktató. Mint megtudtuk, a vágás jobban fáj és veszélyesebb is lehet, mint a szúrás. Ha lehet, mindenképpen el kell kerülni a harcot egy hadonászó emberrel.

“Ha késsel támadnak rád, nagyon nagy bajban vagy” – foglalja össze a legfontosabb tanulságot Várhidi András Zoltán utcaiharc-instruktor [1], aki különböző kurzusokon önvédelmi technikákat és ketrecharcot (MMA) is oktat. “Ha viperával vagy baseballütővel támadnak rád, jó helyezkedéssel kisebb sérülésekkel vagy töréssel megúszhatod a dolgot, főleg, ha közel mész a támadóhoz, és dulakodtok, ilyenkor legalább nem tud ütni a fegyverrel. A kés azonban mindig életveszélyes, mert a használatához nem kell lendület. Ha a támadó kezében kés van, szinte biztos, hogy megvág vagy megszúr."

A rendőr igazoltatásnál is motozhat

A rendőrségnek nincsenek statisztikái arról, hány késelés történik, közölte az Index kérdésére az ORFK sajtóirodája. Egy kormányrendelet szerint a 8 centinél hosszabb szúró vagy vágó eszköz minősül közbiztonságra különösen veszélyesnek. A rendőrség egy hagyományos igazoltatásnál nem szokott motozni, de ha felmerül a gyanúja, hogy az illetőnél lehet közbiztonságra veszélyes eszköz, átvizsgálhatják a ruházatot. Ha fokozott ellenőrzést rendelnek el egy adott területen, az igazoltatott személyeket minden esetben kötelező átvizsgálni.

Egy hét alatt szinte mindennap történt súlyos sebeket okozó vagy halálos késelés, amely bekerült az országos hírekbe is. Múlt csütörtökön éjjel a VIII. kerületi Tömő utcában egy török férfit [2] késeltek meg. Életveszélyesen megsérült. Szombat este az Újpest–Városkapu megállónál az Újpest–Ferencváros mérkőzés előtt egy Fradi-drukkerekből álló csapat egyik tagja szúrt meg egy 17 éves fiút [3], mentő vitte el.

Szombat éjszaka a Nagymező utcában szúrták le a triatlon-vb egyik résztvevőjét [4]. Meghalt. Kedden kora este életveszélyes szúrt sérüléssel szállítottak kórházba a mentősök egy férfit [5] a XIII. kerületi Madarász Viktor utcából.

“Mi azt tanítjuk, hogy ha az utcán késsel jönnek feléd, előbb mérd fel, mit akar a támadó. Ha csak a pénzedet vagy a mobilodat, inkább add oda neki. Ilyenkor a kést talán ő is csak nyomatékosításra vagy fenyegetésre használja. Sokkal rosszabb, ha begőzölt emberről [6] vagy nagy pofájú kötekedőről van szó. Ő csak támadni akar, és azonnal szúr, nincs idő felkészülni” – mondja Várhidi András.

“Alapszabály, hogy ha a másik kezében kés van, csak végszükség esetén érdemes puszta kézzel belemenni a harcba – hangsúlyozza. – Jobb, ha van nálad legális önvédelmi eszköz, gázriasztó fegyver vagy kisebb kés. Ha ilyen nincs, minden kezed ügyébe kerülő tárgyat lehet használni védekezésre vagy támadásra: a laptoptáskát, a hátizsákot, a poharat vagy üveget, esetleg a pulóveredet. Ha a pénzedet akarják, és van a zsebedben egy marék százforintos, ezt hirtelen a támadó arcába dobhatod, mint a sörétet, és akkor van időd elfutni.”

Az önvédelmi kurzuson tanítanak technikákat kés elleni puszta kezes védelemre is. Az egyik lényege, hogy a támadó kést tartó kezét oldalra kell elvezetni, és a nemi szervekre kell rúgni. A késkontroll fogás lényege, hogy az oldalra elvezetett, kést tartó csuklót erősen megfogjuk, a másik kezünkkel pedig a kést tartó ökölre fogunk rá, hogy a támadó ne tudja átvenni a kést. Fontos, hogy ilyenkor a karunkat mereven, egyenesen tartsuk. Ilyenkor nem izomból kell dolgozni, és a támadó legfeljebb eltolni tudja a karunkat, de a kés nem érhet hozzánk. Ebben a helyzetben is bele lehet térdelni a m

Alapesetben egy harc közbeni szúrás csak pár centire hatol be a bőr alá. Sokkal rosszabb kimenetele lehet viszont, ha a támadó megvágja áldozatát. Ez jobban fáj, és ütőeret, fontos ideget érinthet. Ha nincs más, ennek ellenére is érdemes karral elhárítani a késes támadást, mert az még mindig kevésbé veszélyes, mint ha hasba szúrják az embert, vagy a torkát vágják el.

Várhidi András szerint köznapi szituációkban a késelők többsége nem képzett “harcos”, ezért azt a taktikát követi, hogy áldozatát lehetőleg minél többször megszúrja. Ha a bedöfött kést meg is forgatja, az roncsolásos sérüléseket okoz, és ezek általában az áldozat kivérzéséhez vezetnek.

A kurzusokon az önvédelem lehetséges büntetőjogi következményeire is felhívják a tanítványok figyelmét, mondja Várhidi András. "Sokáig azt kellett mondanunk, hogy ha egy ember a kezében késsel fenyeget, de te úgy elvered, hogy abból neki három hónap rehabja lesz, túlzott erő alkalmazásáért te járhatsz rosszul". A Btk. jogos védelemre vonatkozó rendelkezései januárban módosultak. Az új jogszabály szerint az nem büntethető, aki "az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból túllépi".

ásik nemi szervébe, vagy az orrcsontra és az állra kell fejelni.

Kövessen minket a Facebookon is!