Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 17. 14:46 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Két évtizede SOS

Két évtizede SOS
20 éves a kecskeméti SOS Gyermekfalu. Ez alkalomból két napig minden a jubileum körül forog. A mai ünnepségen szakmai előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők például a gyermekvédelem témájában. A holnapi nap azonban már a fiataloké lesz. Zászlófelvonással, térzenével, születésnapi tortával, játék és sportrendezvényekkel valamint kerti-partival kedveskednek a lakóknak.

Nyerges Krisztina 1991 februárja óta nevel gyermekeket a kecskeméti SOS faluban. Majdnem a kezdetek óta itt dolgozik.

„Én most számoltam össze, hogy 21 gyermek növekszik, most ebben a házban ahol én vagyok a nevelőszülő. 10 gyerek nőtt már fel, mindegyikről tudunk, mert nagyon sokan tartják velem a kapcsolatot. Sőt gyerekeik vannak, visszajárnak, már azt mondhatom, hogy nagymama is vagyok, mert hat unokám van.” - árulta el Nyerges Krisztina, nevelőszülő.

A hosszú évek alatt a nagyon sok pozitívum mellett nehézségek is felmerültek, de Krisztina úgy érzi: a mindennapi apró örömök miatt megérte ezt a hivatást választania.

„Amikor kezdtem ezt a pályát, akkor jött haza az egyik gyerek, szakadt szalvétával, hozta a kis pogácsát és mondta: anya, ezt neked hoztam. Szóval ezekért érdemes.” - emlékezett vissza Nyerges Krisztina, nevelőszülő.

Jelenleg a falu területén belül 10 családi házban élnek fiatalok, emellett öt külső nevelő család van. Így összesen 80 gyermekről gondoskodnak.

„Problémák, gondok a 20 év alatt folyamatosan voltak, most is vannak. A feladatunk az, hogy megoldjuk valamennyit. Leginkább probléma az, hogy a bekerülő gyermekeket hogyan tudjuk fejleszteni, azokat a sérüléseket, amiket hoztak, hogyan tudjuk feldolgozni. Mindig is próbáltuk ezt előtérbe helyezni és úgy gondolom, hogy sikeresek is vagyunk ezen a téren.” - mondta el Németh Szabolcs, megbízott faluvezető.

A jubileumi rendezvény mai napján a gyermekvédelem, illetve a kamaszkori csapatépítés témájában hallgathattak meg előadásokat az érdeklődők, ám holnap már a gyermekeké a főszerep. Színes programokkal, játékkal és zenés mulatsággal várják őket.

Kövessen minket a Facebookon is!