Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 18. 15:59 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Hetényiek fesztiválja

Hetényiek fesztiválja
20 millió forintos támogatási szerződés aláírása, a Heténegyházáért díj átadása, és oklevelek kiosztása az önzetlen munkáért - ezekkel a gesztusokkal nyílt meg pénteken késő délután a III. Hetényegyházi Szüreti Lovas Felvonulás és Borfesztivál a helyi művelődési házban.

Trungel Ilona, önkormányzati képviselő a fesztivál kapcsán – mint részben házigazda -  kicsit visszapillantott a városrész fejlődésére. Kiemelte az új utak megvalósulását, amin még Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere is csodálkozott: ilyen anyagi körülmények között hogyan sikerült ezt elérni a részönkormányzatnak. Minden esetre gratulált a hetényi lakosoknak és ünnepélyesen megnyitotta a két napos rendezvényt. A helyi képviselő azért is tartja fontosnak ezt a szüreti mulatságot, mert itt a község évtizedes hagyományára emlékeznek és szerencsére ma már a fiatalok is érdeklődnek az ilyen rendezvények iránt.

Mint ahogy Trungel Ilona elmondta: „A fiatalokat is be tudjuk vonni és egyre jobban. Természetesen meghívtuk az óvodásokat, az iskolásokat és itt lesznek a naplemente népdalkörösök, tehát minden nemzedék képviselteti magát és ez a nagy szüreti kavalkád még mindig nagyon szép emlékeket ébreszt a hetényiekben, bennem különösen.”

A Hetényegyházáért Díjat az idén Bahget Iskander fotóművész vehette át Zombor Gábortól, Kecskemét polgármesterétől. Az emlékplakett mellé egy faliszobrot kapott ajándékban, amely Angelo Minuti szobrászművész munkája.

A fotóművész szerint Hetényegyháza és Magyarország népszerűsítéséért ítélték neki ezt az elismerő kitüntetést, amely a meglepetés erejével hatott, nem számított rá: „Több, mint 40 éve itt élek Hetényegyházán és én Hetényegyháza történetét 40 évvel ezelőtt feldolgoztam, ami itt van a Művelődési Házban. Ezen kívül Hetényegyházát, illetve Hetényegyházán keresztül Magyarországot viszem az egész világba.  Az idén volt kiállításom Kairóban, most Damaszkuszban, ősszel megyek Dohaba, Katarba szintén megmutatom Magyarországot.” – mondta híradónknak Bahget Iskander.

A város segítségével a Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház a DAOP program keretében pályázaton nyert 20 millió forintot. Ezt a pénzt a Hetényegyházi Művelődési Ház közösségi terének fejlesztésére költik.

Mint ahogy az igazgató elmondta: „Itt a hetényegyházi művelődési ház és könyvár területén egy olyan közösségi tér kerül kialakításra, amely még közösségibbé teszi a művelődési házat a fiatalok felé. Kívül-belül olyan felszereléssel helység átalakítással, külső területalakítással, sportolási lehetőséggel, ami a Hetényegyházán élő fiatalok – természetesen nyitott a városi fiatalok felé is -  számára több lehetőségeket kínáljon.”

Szombaton gyerek- és szüreti műsor, lovas felvonulás, újbor s terményáldás várta a lakosokat. Este utcabálon kapcsolódik ki a lakosság. A megnyitóról szóló tudósítás a hétfői Hírös Hírekben lesz látható.

Kövessen minket a Facebookon is!