Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 23. 08:29 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Nehéz a némettanulás

Nehéz a némettanulás
Kiváló szakemberek, de a németnyelv-tanulás nem igazán megy nekik. Akadály lehet-e ez a Mercedes-gyárba felvett dolgozók karrierje előtt? – konkrét panasz alapján ezt kérdeztük a beruházás kommunikációs felelősétől.

Szakmánkban profik vagyunk. A német nyelvet két és fél hónapja tanuljuk, és a szintvizsgán az egész csoportunk megbukott – hangzott a panasz a Mercedes-gyár már felvett dolgozóitól. Státusukat féltik, ezért nevüket nem árulták el. Csak annyit, hogy a vizsgán egy német anyanyelvű tanárral kellett volna kommunikálniuk, és egy német történelmi szöveget értelmezniük. Egy középkorú férfi bevallja: amikor a szóbeli meghallgatáson a vizsgáztató elhallgatott, ő annyit mondott neki: „Ja”. Ez természetesen nem volt elég, mindenki megbukott. A csoport és más csoportok középkorú tagjai attól félnek, hogy a már nehezen fejleszthető nyelvérzékük, illetve annak hiánya miatt elveszíthetik a megbízásukat.

Erről szó sincs – mondta Kozári Edina, a beruházás kommunikációs vezetője. – Ebben az évben a gyár felépítéséhez és beindításához szükséges csapat magját, az úgynevezett törzsgárdát vesszük fel. Tőlük elvárjuk, hogy ki tudják fejezni magukat németül, így a gyár beindításakor, a német kollégákkal együttműködve biztosítani tudják a Mercedes-minőséget az első, leguruló autótól kezdve. Ebből az okból a nyelvtudás része a törzscsapat képzési programjának. Az egyéni német nyelvi szinttől függően az új dolgozók 250 óráig terjedő nyelvi képzésben vehetnek részt. Ennek végén tudásukat anyanyelvi tanár segítségével tesztelik le, hiszen Németországban sem az iskolapad szerinti, hanem a gyakorlati tudás számít. Azok a dolgozók, akik megállták helyüket, Németországba kerülnek további képzésre – mondta Kozári Edina.

Hozzátette: ha a teszt során azt tapasztalják, hogy komolyabb hiányosságok vannak a nyelvtudásban, akkor a dolgozó további nyelvórákon vehet részt.

2011-től megváltozik a képzési program azon dolgozók számára, akiket akkor vesznek fel. Ugyanis jövőre már a termelési dolgozók toborzása kezdődik, ahol a nyelvtudás nem játszik jelentős szerepet.

Kövessen minket a Facebookon is!