Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 23. 19:42 | Szerző/forrás: baon.hu

Állatkínzás: nyakig ürülékben taposnak a marhák

Állatkínzás: nyakig ürülékben taposnak a marhák
Állatkínzásért feljelenthetnek egy nyárlőrinci gazdát, mert nem megfelelő körülmények között tartja szarvasmarháit. A változtatásra hétfőig kapott haladékot.

Mindössze ötven négyzetméteres karámban tizennyolc borjút kerített be egy nyárlőrinci gazda. Az állatok saját ürülékükben taposnak, a trágya vastagsága néhol eléri a fél métert. Vizet nem kapnak, és élelmet sem annyit, mint amennyi szükséges lenne. A borjúk szinte folyamatosan bőgnek.

Lakossági bejelentésre indult csütörtök délután a Bács-Kiskun Megyei Állatvédelmi Őrszolgálat Nyárlőrincre, hogy megnézze milyen körülmények között tarja az egyik gazda a borjúit. Szabó Attila az őrszolgálat vezetője a Baon.hu-nak elmondta, hogy borzalmas állapotban találták az állatokat. Talán csak a hátuk nem volt trágyás.

- Szabályzat írja azt elő, hogy milyen körülmények között lehet tartani állatokat. A tulajdonos ezeket a feltételeket nem tartotta be. Arra a kérdésre, hogy miért nincs víz a vájúban azt felelte, hogy lyukas, és kifolyik belőle. A nagy mennyiségű trágyát, amiben nem volt szalma, pedig azért nem tüntette el, mert elromlott a traktorja - tudtuk meg az őrszolgálat vezetőjétől.

  \"Remélhetőleg Remélhetőleg hétfőn már tisztábbak lesznek a borjúk

Szabó Attila nem értette, hogy miért nem engedte ki őket legelni, mikor az állatok a falu szélén, egy füves részen vannak elkerítve.

 Villanypásztorral meg lehetett volna oldani a legeltetést. Az őrszolgálat vezetője szerint az a szerencséje a gazdának, hogy nem látszottak betegnek az állatok. Amennyiben ezt tapasztalták volna, az azonnali elkobzással járt volna, mert az már bűncselekménynek minősül. Hétfőig kapott haladékot a borjak gazdája, aki az állatvédőknek megígérte, hogy elszállítja a borjúkat a tanyájára, ahol szintén vannak szarvasmarhái.

Az őrszolgálat azt kérte a nyárlőrinci önkormányzattól, hogy folyamatosan figyeljék történik-e változás az állatok állapotában. Ha nem, akkor állatkínzásért feljelentik a gazdát, de az is lehet, hogy elviszik tőle a borjúkat.

Kövessen minket a Facebookon is!