Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 28. 09:14 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Mosómedvemenhely alakult Veresegyházán

Mosómedvemenhely alakult Veresegyházán
November elsejéig térítésmentesen veszi át a tegnap megnyílt menhely a megunt, otthon már nem tartható házi kedvencket – közölte Kuli Bálint, a Veresegyházi Farkas- és Medveotthon igazgatója.

A veresegyházi állatkert területén található, a Fehérkereszt Állatvédő Ligával közösen fenntartott menhely legfeljebb tizenkét állatot tud befogadni, de ha szükség lesz rá, elképzelhető, hogy korlátozott mértékben bővítik majd - tette hozzá Kuli Bálint,.

„Július elsejétől tilos mosómedvét tartani - a büntetés 50-60 ezer forint lehet -, illetve nagyon sokan kényszerülnek megválni kedvencüktől, mert a házi állatként tartott ragadozó ivaréretté válása után, 2-3 éves korától agresszívvá válik, és a gazdáját is megtámadja. Nagyon sokan kerestek meg szerte az országból azzal, hogy mit lehet tenni” - magyarázta a menhely létrehozásának okait Kuli Bálint.

Az igazgató elmondta azt is: Magyarországon nincs nyilvántartás a mosómedvékről, illetve arról sincsenek adatok, hogy mennyi állatot engednek szabadon. „Rendkívüli módon elszaporodtak ezek a nem őshonos állatok, és jelentősen veszélyeztetik a kis rágcsálókat és a madárfészkeket” – tette hozzá az igazgató.

A menhely új épületét a Fehérkereszt Állatvédő Liga építtette kétmillió forintért; az állatok ellátását, gondozását és állatorvosi költségeit a Fehérkereszt és a veresegyházi állatkert közösen vállalja, ám november elsejét követően fizetni kell azért, hogy átvegyék az állatokat – közölte Kuli Bálint, aki kiemelte: más kedvencek befogadását nem tervezik.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület