Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 30. 08:55 | Szerző/forrás: www.kecskemet.hu

Átadták a Csalánosi utat

Képgaléria
Átadták a Csalánosi utat
Szerdán délben került sor az Auchan melletti lehajtónál a Csalánosi út műszaki átadására, ezzel a nyugati körút szakasz teljesen elkészült, a petőfivárosiaknak pedig régi gondja oldódott meg, hiszen az átmenő forgalom elkerülheti a városrészt. Az ünnepi alkalomból dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és Kósa József, a Petőfivárosi Részönkormányzat elnöke mondott köszöntőt; és a Vásárhelyi Pál Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort; és az avató végén az összegyűlt több mint 300 ünneplő együtt fogyasztotta el az ünnepi tortát.

Kecskeméten 40 ezer autót tartunk számon, a motorizáció az utóbbi tíz esztendőben robbanásszerűen fejlődött. Városunk útjai már nem bírják ezt a terhelést, elkerülhetetlenné vált az egyre bővülő, gyarapodó város közlekedésének átalakítása, úthálózatának fejlesztése a XXI. század kívánalmainak megfelelően. – mondta dr. Zombor Gábor.

Hosszú, az elmúlt évek kormányzati hivatalaival való küzdelem után, végre - három részletben bár – de megvalósulhatott a Csalánosi út, melynek folytatását tervezzük mindkét irányba: a Homokbánya és az Arborétum felé is.
 
Közel húsz évet vártak erre az útra, aminek most az ünnepélyes átadása zajlik. Ezzel az elkerülő úttal a városrész lakói lényegesen könnyebben és gyorsabban juthatnak el a városba, vagy bevásárolni az Izsáki úti és a Dunaföldvári úti üzletekbe. – mondta el avató beszédében Kósa József.
Noha ez a fejlesztés ebben a városrészben történt, és az itt élők szorgalmazták szinte már két évtizede, mondani sem kell, hogy ez az elkerülő a város egészét is szolgálja. Mint például a Széchenyi városból vagy Hetényegyházáról is a korábbinál jóval könnyebben lehet kijutni a Dunaföldvári útra, vagy az M 5 ös autópályára.
Egy hónapon belül véglegesen elkészülnek a kapcsolódó beruházások. A teljes szakaszon közvilágítás létesül; a négy forgalmi csomópontban gyalogátkelőhelyek készülnek járdakapcsolatok kiépítésével, elkészülnek az útcsatlakozások, a csapadékvizet összegyűjtő árkok, ahol szükséges, ott zajárnyékoló fal épül, és burkolatot kap a szerviz út is. Ezután nyílik meg a forgalom előtt véglegesen az útszakasz.
A Csalánosi út hossza a Sutusfalui körforgalom és az Auchan turbó körforgalom között 2150 méter. Ebből most 1750 méter épült meg, a korábbi szakasz már az elmúlt években megvalósult. A körút mentén, ahol arra szükség volt, szervízutak épültek és összesen 559 méter zajárnyékoló fal létesült.
Az út kétszer egy sávos, 4 helyen – az Egyetértés, a Szüret és a Zápor utcánál valamint a Kullai köznél - forgalmi csomópont épül, gyalogátkelőhelyek kijelölésével és járdakapcsolatok kiépítésével. Ezen kívül a teljes szakaszon közvilágítás létesül.
Mivel a körút lakott területen belül halad, ezért a megengedett sebesség óránként 50 kilométer.
A körút 1400 méteres szakaszának összköltsége 460 millió forint volt. Ebből az elnyert pályázati támogatás 277 millió forint, az önkormányzati önerő pedig meghaladja a 183 millió forintot.
A Zápor utca 350 méteres szakasza két ütemben valósul meg. Az első ütem a turbó körforgalomtól számított mintegy 80 méter hosszú szakasz, amelynek kivitelezésére az önkormányzat a Bau-Trans Kft.-vel kötött szerződést. A beruházási érték bruttó 32,7 millió forint. A Zápor utca fennmaradó 270 méteres szakaszának kivitelezése bruttó 114 millió forintba kerül, ebből az önkormányzati saját erő 63,7 millió forint, a többi pályázati támogatás.

Kövessen minket a Facebookon is!