Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 30. 09:02

Elkészült Kecskemét kerékpáros térképe

Képgaléria
Elkészült Kecskemét kerékpáros térképe
A Magyar Kerékpárosklub kecskeméti területi szervezete a Zöld ernyő projekttel közösen elkészítette Kecskemét kerékpáros térképét.

Kecskeméten egyre többen ülnek kerékpárra, hogy gyorsabban, egészségesebben közlekedhessenek. Az utóbbi időben egyre több kerékpárút készül, újul meg, azonban eddig hiányzott ezen útvonalak összefoglaló térképe. Sajnos a városban még nem egységes a kerékpárutak hálózata, ezért a térkép készítői külön figyelmet fordítottak arra, hogy alternatív, kis forgalmú utakat is ajánljanak a kerékpárral közlekedők számára.

A kiadvány elülső oldalán Kecskemét város kerékpáros térképe látható, kiegészítve a kerékpáros boltokkal és szervizekkel, míg a hátsó oldalon hasznos tanácsok kaptak helyet, olyan témakörökben, mint pl. hol kerékpározzunk és hol ne, hogyan közlekedjünk, melyek a kerékpár alapvető tartozékai, és melyek azok a KRESZ táblák, amelyek külön a kerékpárosok számára kijelölt utakat jelölik. A részletes utcajegyzék segítségével pedig bárki könnyedén megtalálhatja célját. A városban elszaporodott kerékpárlopások kapcsán külön bekezdés hívja fel a figyelmet a kerékpár helyes lakatolására is, amelyre a Kerékpárosklub tagjai is külön fel szeretnék hívni a város lakosságának figyelmét.

A kiadvány első körben 2000 példányban jelent meg, s már elérhető a legtöbb kerékpáros boltban és szervizben, a Tourinform irodában és a Kecskeméti Ifjúsági Otthon épületében a Zöld ernyő klubban is. A szerkesztők arra kérik a lakosságot, hogy minden észrevételüket, meglátásukat juttassák el a Kerékpárosklub számára a [email protected] e-mail címre, vagy Facebookon a "Kecskeméti kerékpárosok" csoport oldalára, hogy a következő kiadás még részletesebb és használhatóbb lehessen.

A térkép a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Zöld ernyő projektjének anyagi támogatásával, valamint Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának hozzájárulásával készült, a Magyar Kerékpárosklub kecskeméti területi szervezetének gondozásában.

A Magyar Kerékpárosklub kecskeméti területi szervezete azzal a céllal jött létre, hogy civil szervezetként képviselje a kecskeméti kerékpárosokat, kiálljon a kerékpáros érdekek és kezdeményezések mellett. Célunk, hogy a kerékpározást helyi és országos szinten is egyre elfogadottabbá tegyük, s a kerékpárra ne csak mint hobbieszközre, hanem a közlekedés fontos résztvevőjére tekintsenek annak használói és a döntéshozók is. Képviseljük a Magyar Kerékpárosklub kerékpározással és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos általános álláspontját, valamint az infrastruktúra-tervezés szempontjait, illetve a kerékpáros közlekedési kultúra kérdéseit.

A Magyar Kerékpárosklub (MK) 2002-ben alakult civil szervezet, mely mára már több ezer taggal rendelkezik országszerte. Az MK fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában. Erős lobbierejével hatékonyan képviseli és hasznos szolgáltatásaival segíti a kerékpárosokat. A szervezet érdekképviseleti, érdekvédelmi tevékenység mellett széleskörű szolgáltatásokat nyújt a tagság részére. Tagjaink biztosítva vannak, szükség esetén ingyenes jogi segítségben részesülnek, a MÁV vonalain olcsóbban szállíthatják kerékpárjukat, a kártyájuk felmutatásával sok 100 szolgáltatónál részesülnek kedvezményben. A klub munkáját nem csak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is elismerik. A Magyar Kerékpároskub aktív tagja az Európai Kerékpáros Szövetségnek (ECF).

AZöld ernyő projekt vidám hangulatú rendezvények, koncertek, különleges kirándulások, rendhagyó vetítések és klubdélutánok, zöld témanapok és munkahelyi képzések gazdája. A Kecskeméti Ifjúsági Otthon szervezésében működő projekt nem elrettentő példákkal, kioktatással és mindenkire ráerőltetett magatartásformákkal éri el célját. Tevékenységükkel egyszerűen igyekeznek beépülni mindennapjainkba, és egy idő után magunktól és magunkénak érezzük, a környezettudatosság, a fenntartható életmód fontosságát. A projekt 2009 augusztusában indult. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt, az Európai Unió támogatásával megvalósuló pályázaton a 2010-11-es évadra a Kecskeméti Termostar Kft. biztosítja a 2.211.000 forintos önerőt a 42.009.958 forintos pályázati összeghez.

Kövessen minket a Facebookon is!