Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 5. 10:13 | Szerző/forrás: www.hiroshir.hu

Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap

Képgaléria
Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap
Négyre emelkedett a kolontári iszapömlés következtében elhunytak száma, egy három hónapos csecsemő holttestét találták meg a katasztrófavédelem szakemberei, akit elsodort az ár - tájékoztatta Tily Károly, Kolontár polgármestere az MTI-t.

A polgármester elmondta, hogy a speciális mentők és a katasztrófavédelem emberei folyamatosan kutatnak az eltűnt személyek után, a most megtalált csecsemőt a településre zúduló vörösiszap sodorta el. Jelenleg még négy eltűnt embert keresnek - mondta a Tily Károly. Hozzátette: az eddigi áldozatok mindegyike kolontári lakos, a részletekről későbbre ígért tájékoztatást.

Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese elmondta, hogy 260 főt kellett kitelepíteni és 30 fő éjszakázik a devecseri átmeneti szálláshelyen. A terület őrzéséről a rendőrség és a polgárőrség gondoskodik. Az Ajka közelében történt hétfői iszapömlés után hét embert még keresnek; a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározójának gátszakadása nyomán kiáramló vörösiszap három települést öntött el, sok embert kitelepítettek. Az esti órákig a mentők 120 sérültet láttak el, ketten életveszélyes állapotban vannak; a mentésben nyolc tűzoltó, egy rendőr és egy katona is megsérült; a hatóságok vizsgálják a tulajdonos MAL Zrt. felelősségét, a cégnél a rendőrség helyszíni szemlét tartott.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. (MAL Zrt.) Ajka melletti tározójából hétfőn több százezer köbméternyi mérgező vörösiszap ömlött a szabadba gátszakadás miatt. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az iszap megduzzasztotta a Torna patak vizét, így a patakhoz közeli települések veszélybe kerültek. Az áradás végül három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hétfőn este Tüskevár térségében megkezdték a gát átvágását, hogy az uszadékot a mezőgazdasági területre engedjék.

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöltött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere az MTI-nek azt mondta: az iszappal elöntött házakat, amelyekből kimenekítették az embereket, rendőrök őrzik, az utakat lezárták. A városban kedden elmarad a tanítás, ugyanis az iskola épületében szállásoltak el 40 helybélit és a mentésben dolgozó szakembereket.

A katasztrófavédelem felkészült a kármentesítésre, a lúgos kémhatás csökkentésére savasító folyadékot öntöttek három helyszínen három időpontban a Marcal folyóba - mondta a katasztrófavédelem szóvivője.

Ivóvizet szállítanak a területre

Kedd hajnalban öt locsolóautóval ivóvizet visz a Főváros Közterület-fenntartó Zrt. a katasztrófa sújtottaknak az iszappal szennyezett területre - közölte kedden éjfél után Horváth László, a cég helyettes-szóvivője az MTI-vel.

Az öt locsolóautóból álló konvoj egyenként 7-8 ezer liter ivóvizet szállít az Ajka közeli településekre.

Kövessen minket a Facebookon is!