Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 6. 07:59

Látogasson el velünk az Érseki Könyvtárba!

Látogasson el velünk az Érseki Könyvtárba!
ÉRSEKI LITERA-TÚRA | Mától izgalmas, hónapokon át tartó sétára invitáljuk olvasóinkat a kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárba.

Új, hetente jelentkező Érseki litera-túra rovatunkban, magunkba szívva az Érseki palota folyosójának illatát, megismerve a könyvtár jelenét és múltját, köteteinek míves polcát és értékes lapjait, minden héten egy új, türelmes, ám néma mesterrel, egy-egy bölcs és kitartó baráttal, azaz egy könyvvel ismerkedünk meg.

Utunk során azonban nem csak az ezer éves érseki székhely és a könyvek kapcsolatára derítünk fényt, hanem arra is, hogy hová vezetett a titkos kis ajtó a minden látogatót lenyűgöző gyönyörű Patachich-terem sarkában megbújva.

A kalocsai egyházmegye alapítása Szent István király nevéhez fűződik. Az első érsek, Asztrik, templomot s érseki lakot építettet. Apostoli királyunk második Decretumában rendelkezett arról, hogy a felépült templomok részére papról és könyvekről a püspöknek gondoskodnia kell, ezért a székesegyházban a sekrestye melletti helyiségben imakönyveket, Szentírást helyeztek el. Ez a néhány könyv lett az alapja a székesegyházi könyvtárnak.

  \"A A Patachich-terem novemberig látogatható idegenvezetéssel

Az Érseki Könyvtár ma körülbelül 150 ezer kötetet őriz. Elsősorban teológiai, filozófiai, történelmi, művelődéstörténeti, – és az olvasók igényeihez igazodva – társadalomtudományi művek vásárlásával gazdagodik a gyűjtemény. A könyvtár nyilvános, tudományos könyvtár.
A 18. századi barokk Patachich-terem áprilistól novemberig, vezetéssel látogatható. A könyvtár kiállítási folyosóján és Patachich-termében kiállítások mutatják be a látogatóknak az egyes gyűjteményrészek értékesebb, ritkább darabjait.

Új rovatunkban elsőként ezeket mutatjuk majd be. Kezdve a könyvtár gyűjteményének legrégebbi írásos dokumentumaival, az ókori ékírásos pecséthengerrel és agyagszeggel.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!