Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 6. 17:34

Ruhák személyre szabva

Ruhák személyre szabva
Divattervezéssel és kivitelezéssel foglalkozunk hölgyeknek és uraknak – fogalmaz Deres Kovács Tibor, amikor arról kérdezzük, hogyan is nevezhetjük manapság azt, ami egykor úri szabóságként élt a köztudatban. - Az emberek egy része persze a konfekciót keresi, de egyre többen fedezik fel a személyre szabott ruhák előnyét. Amikor a rendszerváltást követően a nagynevű divatcégek megjelentek az országban, az embereket elérte a márkaőrület. Rövidesen rájöttek azonban, hogy a lényeg nem ebben rejlik. Hiszen bármilyen nagynevű márkáról van is szó, ha távol áll viselőjének egyéniségétől, nem követi az ő vonalait, akkor nem fogja a sajátjának érezni. A méretre készült ruhadarabok felbecsülhetetlen előnye, hogy a nem kívánt részeket gondosan leleplezi, a szép formákat pedig kiemeli. Ezzel a konfekció nem tud lépést tartani.

- Mi a meghatározó trend a formákat és színeket illetően?

- Uraknak a kétgombos, két oldal sliccelt, valamint az egysoros verzió, ami most trendnek minősül. Színekben általában a sötétkék, és a diszkrét csíkos megoldások dominálnak. A menedzser világban elfogadott még a szürke, alkalmi viseletben viszont, kizárólag a sötét színek a meghatározóak. A zakók itt is két vagy három gombosak. A férfiak öltözéke inkább a kiegészítőkkel tehető változatossá.

- Mi a megfelelő klasszikus, kortalan viselet a nők számára?

- A hölgyeknek tervezett utcai viseletben szinte minden megengedett, ami az adott személyiségre ráépíthető. Ma már ez annyira széles skálát jelent minden téren, hogy egészen merész megoldásokban is megnyilvánul. Az alkalmi öltözékekben természetesen meghatározók a sötét színek, de ma már ez sem annyira szigorú elvárás, mint régen. Ebben a vonatkozásban az aktuális trend mércéje mindig az Oscar-díj átadás. Az ott felvonultatott ruha költemények meghatározzák a következő időszak alkalmi divatját. Régen szigorú öltözködési stílus szabályzat szerint válogattuk össze az egyes darabokat, ami meghatározta, hogy mit mivel ajánlott felvenni. Mára ez teljesen felborult, és a szabályok helyett a fantázia kap szabad teret. Így aztán a szmoking felsőt felveszik már szakadt farmerrel, az estélyi ruhát csizmával… Ez megkönnyíti a tervező dolgát, mert felszabadítja a kötöttségek alól. Így születnek meg az extravagáns viseletek, amelyekben néha-néha túl is lőnek a célon. Az üzleti divatban azonban, nem tapasztalható ez a fajta liberalizmus, ott változatlanul az Ottlik Károly-féle protokoll könyv előírásai a mérvadók. Például egy diplomáciai eseményen kizárólag sötétszürke vagy sötétkék, egyszínű, egyszerű, angol vonalvezetésű öltözék jöhet szóba. Ezt nagyon komolyan kell venni, mert ilyen alkalmakon minden apró részletre figyelnek.

- Mennyire vonzó ez a pálya manapság a fiatalok között?

- Fiam, a 21 éves Bálint divattervezőnek tanul Budapesten, és mellette velem együtt dolgozik. Bízom benne, hogy ő viszi majd tovább a családi tradíciót.

Kövessen minket a Facebookon is!