Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 7. 14:17 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Nyílt titok volt a gátszivárgás

Képgaléria
Nyílt titok volt a gátszivárgás
Nyílt titok volt, hogy a gát szivárog. Világszerte címlapokra került a magyar iszapkatasztrófa. Sokéves pereskedést hozhat a vörösiszap-katasztrófa. Megúszták a felelősök az ajkainál 30-szor durvább iszapömlést.

Az iszappal elöntött falvak lakói azt mondják, ők már régóta tudják, hogy a gát veszélyes, és hogy alig bírja a nyomást.

Illés Zoltán volt titkára vezeti az iszaptározót rendben találó felügyeletet Az ajkai tározó a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi körébe tartozik. A felügyelőségnél az Index kérdésére is megerősítették, hogy a két hete történt vizsgálatot a hatóság emberi végezték.

Még az arab világban és Kínában is vezető hír lett a magyarországi iszapkatasztrófából, amelyet kedden és szerdán címlapon hoztak le a legfontosabb sajtótermékek. A BBC az iszappal elárasztott magyar falvakban saját stábbal forgatott, és a CNN internetes honlapján is első helyre került a maszkos magyar vegyvédelmiek iszapban gázoló képe.

Természeti katasztrófa vagy emberi mulasztás - elsősorban ezen múlik, kinek kell kifizetni a kolontári vörösiszap-katasztrófa több milliárdos számláját. Ha a cég hibázott, akkor a károsultak perelhetik a társaságot, és az origonak nyilatkozó környezetvédelmi jogász szerint jó esélyük van megnyerni a kártérítési pert, ami azonban akár 5-6 éven át is eltarthat.

Senkit nem vontak felelősségre, és a károsultak által elképzeltnél jóval kisebb kártérítést is csak két év pereskedés után fizették ki az USA-ban a 125 ember halálát okozó és négyezer embert otthontalanná tevő Buffalo Creek-i iszapkatasztrófa után. Az 1972-es iszapömlés sokkal súlyosabb volt, mint a hétfői Ajka melletti katasztrófa, de sok a hasonlóság is: a cégvezetők ott is az esőt okolták, a helyiek ott is azt állították, számítottak problémákra.

Egy napig, nem is gondoltam, hogy szűkebb hazám is veszélyben forog, ha nem is akkora a baj, mint a tragédia közvetlen környékén, bizony nagy gondjaink lesznek nekünk is. Rövid ismertető a Marcalról, amelyik folyócskának a vize tegnap délutánra már Mersevátig halott volt.

Kövessen minket a Facebookon is!