Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 11. 17:50 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Ismét szabad disznót vágni

Ismét szabad disznót vágni
Új esélyt adott a gazdáknak és a magyar vidéknek a kormány, amely módosította a kistermelői rendeletet. Változtak egyebek mellett az élelmiszer-előállítás és -kereskedelem előírásai, egyértelműbb lett a falusi vendégasztal helyzete, és szabályozott a disznóvágás. „A nagy jelentőségű, hétfő óta hatályban lévő rendelet szerint értékesíthetők az állati termékek – tej, tojás, hús – és a feldolgozott kistermelői termékek – sajt, lekvár, kolbász – az előállítás szerinti megyében, és Budapesten az előállítás helyétől mért negyven kilométeres távolságon belül. Ezen termékek azonban nemcsak magánszemélyeknek értékesíthetők, hanem boltokba és vendéglátóegységekbe is, így a közétkeztetésbe is bekerülhetnek” – ismertette lapunknak a kistermelői rendelet legfontosabb módosításait Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja.

Változás az is, hogy a kistermelő is végezhet szolgáltatásokat más magánszemély, kistermelő részére élelmiszerének előállításakor, így például füstölheti más húsát, vagy száríthatja más zöldségét, gyümölcsét. Az állat vágását és húsának feldolgozását azonban nem végezheti el más kistermelő. Fontos változás, hogy baromfi és nyúlféle házi vágásakor és értékesítésekor a fogyasztónak nem kell a hatósági húsvizsgálatot elvégeztetni, igaz, maximálták a vágások számát. 

A most hatályba lépett rendeletmódosítás rendezi és körülhatárolja a falusi vendégasztal fogalmát. A kistermelőnek lehetősége nyílik a húst helyben elkészíteni és értékesíteni rendezvényeken vagy falusi vendégasztal szolgáltatás keretében, de ezt be kell jelentenie a hatóságnak.

„Hasznos rendeletről, fontos változásokról van szó. A helyben előállított termékeket helyben értékesíthetik a kistermelők, s ennek számos pozitív hatása lesz. Reményeink szerint így visszajönnek és újra kedveltek lesznek azok a régi ízek, amelyeket már elfelejtettünk, s amelyeket az importélelmiszerek vagy a tömegáruk képtelenek visszaadni. A kistermelő ráadásul nem engedheti meg majd magának, hogy gyenge minőségű terméket értékesítsen, mert ezentúl archoz és névhez köthető a termék, így elveszítheti vásárlói körét” – mondta a Magyar Hírlapnak Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. A szakember kiemelte: a hatályba lépett új szabályok értelmében egyebek között a magyarországi kistermelők kikerülhetik a kereskedőket, a nyomott felvásárlási árakat, s nem utolsósorban náluk maradhat a haszon. Így több lábon állhatnak majd. Ráadásul az új kistermelői rendelet számos munkahelyet teremthet vidéken. 

Újra élet költözhet a falvakba, segítség a helybeli gazdáknak

• Értékesíthetők az állati és a feldolgozott kistermelői termékek
• A kistermelő mások élelmiszerének előállításában is segítséget nyújthat
• Piaci értékesítés mellett boltok, vendéglátóhelyek is megvehetik az árut
• A termék a közétkeztetésben, óvodai, iskolai menzákon is megjelenhet
• Kistermelő is végezhet falusivendégasztal-szolgáltatói tevékenységet
• A hús helyben készítése, értékesítése rendezvényeken is lehetséges

Kövessen minket a Facebookon is!